Зеленски присъди посмъртно званието ''Герой на Украйна'' на разстреляния пред камера Александър Мациевски

OFFNews 12 март 2023 в 21:14 5521 0

Александър Мациевски

Снимка СБУ

Украинското разузнаване официално потвърди самоличността на героя след извършване на няколко експертизи.

Украинският президент Володимир Зеленски присвои посмъртно званието Герой на Украйна на снайпериста от 119-та бригада на Териториалната отбрана Алексадър Мациевски, който беше разстрелян от руснаците миг след като произнесе думите "Слава на Украйна!"

„Днес аз присвоих знанието Герой на Украйна на Александър Мациевски. На войника. На човека, когото ще познават всички украинци. На човека, когото ще помнят вечно. За неговата храброст, за неговата вяра в Украйна и за неговото „Слава на Украйна““, заяви президентът Зеленски във вечерното си обръщение към нацията в неделя.

По-рано в неделя Службата за безопасност на Украйна официално потвърди самоличността на разстреляния от руските агресори военнослужещ.

След провеждането на редица експертизи и комуникация с близките службите са успели да установят, че падналия във войната с агресора воин е снайперистът от 163-ти батальон на 119 отделна бригада на Териториалната отбрана на Черниговска област Александър Игоревич Мациевски.

„Това е истински Герой, който, дори гледайки смъртта в лицето, демонстрира на целия свят какво е то украински характер и несъкрушимост. Именно такива Воини днес защитават нашата земя и, значи, врагът задължително ще бъде разбит. Ибо Великата Победа на Украйна се състои от героичните постъпки на такива хора, като Александър Мациевски. Слава на Героя! Слава на Героите. Слава на Украйна“, заяви ръководителят на украинското контраразузнаване Василий Малюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови