Зеленски: Преговори с Русия само след като окупаторите напуснат завзетите след 24 февруари земи

OFFNews 24 май 2022 в 20:39 2110 4

Преговори

Снимка УНИАН

Украйна ще се върне на масата за преговори с Русия само след като Кремъл върне украинските територии, окупирани след 24 февруари, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за японския вестник NHK.

"Сигурен съм, че трябва да си върнем всички наши територии, но ще трябва да платим определена цена. Искаме да я (Украйна) върнем в състоянието ѝ преди 24 февруари. Тогава ще седнем на масата за преговори", каза Зеленски, като добави, че без деокупация на завзетите територии след започналото мащабно нахлуване на руски войски преговорите с Русия за прекратяване на огъня "ще бъдат трудни".

Зеленски отбеляза, че Крим и Донбас са украинска собственост, но сега той вижда основната задача в освобождаването на регионите, завзети за три месеца.

Според него украинските въоръжени сили са способни да си върнат всички земи, окупирани от Русия. След като светът видя способността на Украйна да се противопостави на агресора, повярва в нейната победа и се обедини, за да помогне на украинския народ - бъдещата победа стана още по-осезаема, казва Зеленски.

"Светът даде на Украйна три дни за окупацията на цялата страна от руснаците. Но виждате ли - вече са минали не три дни, не 30 дни, а три месеца. Обединихме света около Украйна... Не мисля, че опитът на Русия ще бъде успешен, защото светът се обедини около Украйна", изтъква Зеленски.

По-рано той назова условие за среща с Путин - украинският държавен глава е готов да се срещне с руския президент само за да сложи край на войната.

Според съветника му Михайло Подоляк преговорите с Русия не са приключили, а са били прекратени, защото всяка война завършва с преговори. По думите му преговорите на Зеленски с Путин ще се проведат, ако украинският президент има нужда от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

25.05 2022 в 02:49

русия и путкин (сори, с малка буква вече) са подложени на "bleeding out". Преговорите ще има когато са на колене.
След това ще дойдат китайците и ще дооглозгат каквото е останало от империята на злото.
А наште зли псета ще вият на умряло.

10298

3

AntiZ

24.05 2022 в 22:17

Преговор с путКин се води само тогава, когато е в полиетиленов чувал! Скоро ще станем свидетели на такива преговори.