Зеленски пред чешкия парламент: Амбициите на Русия се простират от Варшава до София и от Прага до Талин

OFFNews 15 юни 2022 в 16:14 1907 1

Амбициите на Русия включват завладяване на територии от Варшава до София, а Украйна не е единственият обект на геополитически интерес от страна на Русия. Това заяви в четвъртък в реч пред парламента на Чешката република президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от руския „Комерсантъ“. С този аргумент украинският лидер призова Запада да предостави на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

„Русия се интересува не само от нашите Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, амбициите й са насочени към огромна територия от Варшава до София и от Прага до Талин. Както и в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, която трябва да отвори на руското ръководство пътя към други страни, към завладяването на други народи.“ – заяви пред чешките парламентаристи цитиран от Ройтерс Зеленски.

Украинският президент добавя, че най-ефективният начин за ограничаване на изброяваните от него амбиции на Русия е да се засили санкционният натиск и да се ускори европейската интеграция на Украйна, което може да се превърне в демонстрация на солидарността на ЕС с украинската страна. „Даването на статут на кандидат на Украйна сега е да се докаже, че европейското обединение е реално, че европейските ценности наистина работят, а не са просто изброени в някакви документи“, допълни президентът Зеленски.

„Ние сме длъжни да се споразумеем за седмия пакет от санкции срещу Руската федерация и вече трябва да започнем възстановяването на Украйна... Вярвам, че Чехия ще бъде един от лидерите във възстановяването на икономиката и инфраструктурата.“ - добави украинският президент. , обръщайки се към чешките депутати с молба да поемат патронаж над регионите на Украйна .

Очаква се на 17 юни Европейската комисия да публикува препоръка за предоставяне или непредоставяне на Украйна статут на кандидат за член на Европейския съюз. Засега няма обща позиция между страните от ЕС относно украинската кандидатура. Според министър-председателя на Холандия Марк Рюте няма бърза писта за присъединяване на Украйна към ЕС и съюзът трябва да се съсредоточи преди всичко върху военната подкрепа за украинската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

1

Pietro

15.06 2022 в 21:59

Ще му преседнат на Путлер собствените му амбиции. Но и Господ си знае работата и май-вече е задействал вендетата на ботосковия гном. МНого хора изби този изрод и трябва да си плати.
 
X

Да помогнем на украинските деца!