Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зеленски: Политиката на Китай ни устройва

Избрали са статуквото. Това е по-добре, отколкото да помагат на Русия, каза президентът на Украйна

OFFNews 25 май 2022 в 11:51 4477 0

Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев е удовлетворен от настоящата китайска политика по отношение на войната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев е удовлетворен от настоящата китайска политика по отношение на войната, която Русия започна срещу страната му.

Изявлението на Зеленски по темата бе направено по време на негово онлайн участие в събитие, наречено "Украинска закуска" на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Запитан за позицията на Пекин по отношение на Русия и за това дали Китай може да играе роля в подтикването на Русия към прекратяване на войната, президентът каза:

"Не съм сигурен, че Китай би направил това."

Зеленски обаче посочи, че властите в Пекин са избрали "политиката на статуквото" по въпроса, и заяви, че Украйна няма нищо против това.

"Това е по-добре, отколкото да помогат на Руската федерация. Иска ми се да вярвам, че зад гърба ни Китай не води различна политика. Честно казано: "Това ни устройва", каза държавният глава.

Зеленски добави, че не вижда Китай да предприема стъпки срещу Украйна или в нейна подкрепа.

"Мисля, че на Китай му липсва нещо и това е да имат други отношения със САЩ, което би повлияло и на Русия", добави той.

По-рано ръководителят на канцеларията на президента Андрей Ермак заяви, че Украйна би искала да види Китай сред гарантите на своята сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews