Зеленски поиска щит срещу руските ракети и нови санкции, военните министри на НАТО заседават в Брюксел

Байдън се усъмни, че Путин ще използва ядрено оръжие. Той е рационален играч, който е направил значителна грешка в изчисленията - казва американският президент

OFFNews 12 октомври 2022 в 08:20 5177 3

Украинският президент Володимир Зеленски.

Снимка БТА/АП

Украинският президент Володимир Зеленски.

Помощ за създаването на щит срещу руските ракетни удари поиска украинският президент Володимир Зеленски от лидерите на Г-7. Владимир Путин все още притежава средства за задълбочаване на войната, предупреди той и даде ясно да се разбере, че не желае преговори с Руската федерация, докато Путин я управлява. Напротив - призова за още санкции срещу Москва.

"За подобна нова вълна терор трябва да има нова вълна с отговорност за Русия. Нови санкции, нови форми на политически натиск и нови форми на подкрепа за Украйна. Терористичната държава трябва да бъде лишена дори от мисълта, че нова вълна терор може да ѝ донесе каквото и да било", заяви украинският президент след дни на терор срещу цивилни, включително ракетни удари по столицата Киев. Бомбардировките срещу украински градове бяха извършени след взрива на Кримския мост на 8 октомври.

Русия обаче очевидно се стреми към разговори. Външният министър на страната Сергей Лавров не отхвърли възможността за среща между Путин и американския президент Джо Байдън. Вашингтон не откликна. Оттам отвърнаха, че не виждат конструктивно и легитимно предложение за диалог в коментара на руския дипломат №1, нито дипломатически действия.

На фона на апела от Зеленски към Запада и опасенията от използването на ядрено оръжие от Русия американският президент Джо Байдън се усъмни, че Путин би използвал тактическо ядрено оръжие. "Не мисля, че ще го направи" - каза американският президент в отговор на въпрос в интервю за CNN в сряда. За него Путин е "рационален играч, който е направил значителна грешка в изчисленията".

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира пред репортери във вторник, че НАТО не е забелязала никаква промяна в ядрената позиция на Русия след заплахите.

НАТО ще подкрепя Украйна колкото е необходимо - подчерта Столтенберг, според когото Киев се нужда от всички видове оръжия.

Днес и утре министрите на отбраната на НАТО ще заседават в Брюксел. Срещата беше свикана сред руските ракетни удари над Украйна в отговор на атаката над Кримския мост. Те ще обсъдят въпроса за допълнителна военна помощ за Украйна. От българска страна ще се включи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Ще присъства и украинският му колега Олексий Резников.

Българското МО съобщава, че министрите ще обсъдят ключови въпроси, свързани с рисковете в контекста на войната в Украйна и последиците за сигурността на страните членки на алианса. Очаква се контактната група по въпросите на отбраната на Украйна да оглави представител на САЩ - пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Зеленски очаква се надява форматът "Рамщайн" да постигне решение за нови доставки на оръжия и боеприпаси. Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за изпратените зенитно-ракетни комплекси ИРИС-Т. Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че в Украйна са пристигнали още четири системи за залпов огън HIMARS и се очакват допълнителни американски зенитни комплекси "Насамс".

Официалната позиция на България е да не доставя оръжие. Засега страната ни е одобрила помощ от медицински пакети и ремонт на украинска техника у нас. Наскоро посланикът на Украйна повдигна въпроса за доставка на тежко въоръжение. А след изборите част от партиите заявиха намерение да подкрепят доставката на оръжие. Само след дни на полигона „Ново село“ пък Италия официално ще поеме ролята на рамкова държава на разположената у нас бойна група на НАТО.

Днес служебното ни правителство ще вземе решение за предоставянето на безвъзмездна хуманитарна помощ на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

12.10 2022 в 09:19

Mateevk, напълно те разбирам, но ич не се връзвай! Писах го преди изборите, ще го кажа и сега. Нормалните хора в тази страна, съотнесени спрямо останалата сган са точно толкова, колкото е сивото вещество на простака от банкя, спрямо неговия з@дник. Украйна ще победи и всичко ще се оправи, когато този тумор, тази помийна яма, гордо наричаща се руска федерация, отиде нахуй! Амин!

2099

1

Mateevk

12.10 2022 в 08:41

Ами нашите ПВО комплекси С-300 не трябва ли да се водят средства за защита, освен ако не си ги преправиш като руснаците, за да бият с тях по наземни цели? Или пак ще пращаме носни кърпички за пострадалите и ще призоваваме горещо за мир, разбирай при условията на Русия, тоест пълна капитулация на Украйна? Никога не ме е било толкова срам, че съм българин! Никога!