Зеленски отиде в Полша и благодари за ''неоценимата подкрепа'', но не се срещна с лидерите на страната

OFFNews 24 септември 2023 в 07:49 7817 0

Володимир Зеленски

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Володимир Зеленски

На връщане от посещение в Канада украинският президент Володимир Зеленски спря в Полша и връчи награди на двама доброволци, но без да се среща с официални представители на страната, предадe Ройтерс.

Вчера полският министър-председател Матеуш Моравецки втвърди тона към украинския президент по повод изказването му пред Общото събрание на ООН. Причина за напрежението стана спорът между двете държави, разразил се заради зърнената търговия. "Никога повече не обиждайте Полша", обърна се Моравецки към Зеленски. 

Днес Зеленски даде висока оценка на работата на полските граждани и доброволците по време на кратка спирка в Люблин на връщане към Украйна от официални посещения отвъд Атлантика.

"На път за Украйна имах честта да отбележа в Люблин усилията на полските граждани и доброволци. Бианка Залевска е журналистка, която от 2014 г. отразява руската агресия срещу Украйна и разпространява истината за това, което се случва заради нахлуването на руското зло. През юли 2014 г. тя беше тежко ранена, но не спира да се бори за доброто. Нейните доброволчески усилия спасяват живота на много украинци, включително на деца, които са транспортирани за лечение в детски болници в Полша. Благодарим ѝ за това!", написа той в Telegram.

Президентът Зеленски похвали и Дамян Дуда, лекар от спасителната служба, ръководител на доброволен медицински екип, който е и част от преподавателския състав на университета "Мария Кюри-Склодовска" в Люблин.

"Той и екипът му дойдоха в Украйна: в Бахмут, Соледар, на фронтовата линия в южната част на страната. Спасяваше нашите момчета, нашите войници, създаде фондация, която финансира закупуването на лекарства, и създаде център за обучение на бойни медици, активно обучаваше журналисти и доброволци, които се разполагат в зоната на бойните действия. Благодарение на такива грижи действително се спасяват човешки животи. Благодаря ти, Дамян", заяви Зеленски.

"Благодаря на Полша за неоценимата подкрепа и солидарност, които помагат за защитата на свободата на цяла Европа!", каза украинският президент.

От неговата пресслужба уточниха, че Бианка Залевска е удостоена с орден "Княгиня Олга" втора степен, а Дамян Дуда -- с орден "За заслуги" трета степен, за значителния им личен принос в поддържането на държавния суверенитет на Украйна, териториалната ѝ цялост, както и за укрепването на украинско-полското сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови