Зеленски обмисля идеята за избори през пролетта 2024 г., иска втори мандат

OFFNews 03 ноември 2023 в 21:45 1912 0

Володимир Зеленски в София

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Володимир Зеленски в София

Украинският президент Володимир Зеленски обмисля плюсовете и минусите на идеята за президентски избори през пролетта на 2024 г., съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс.

Въпреки това Зеленски има сериозни опасения относно начина на организиране на свободни и честни по време на войната с Русия. След като Русия нахлу през февруари 2022 г., Украйна обяви военно положение, което забранява провеждането на избори. Украйна трябваше да проведе парламентарни избори през октомври 2023 г.

Сега обаче Зеленски има колебание дали все пак да не проведе президентския вот през пролетта на 2024 г.

"Ние не затваряме тази страница. Президентът на Украйна обмисля и преценява различните плюсове и минуси", заяви Дмитро Кулеба. Според него обаче едни президентски избори в такъв момент биха били безпрецедентно предизвикателство.

Кулеба говори по време на онлайн участие в Конференцията за световна политика в Обединените арабски емирства.

Володимир Зеленски  заяви, че избори могат да се проведат, ако е необходимо, но че за целта парламентът ще трябва да промени закона и ще е необходима помощ от страна на чуждестранните власти за покриване на разходите и намиране къде да гласуват милиони хора в чужбина.

Украинският президент заяви, че иска да се кандидатира за още един мандат, ако се проведат избори. Рейтингът му остава много висок, въпреки че е спаднал леко в сравнение с първата година на войната, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!