Зеленски: Няколко държави от ЕС ще ни дадат изтребители

OFFNews 09 февруари 2023 в 16:35 4641 2

Зеленски
Зеленски с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че лидерите на няколко държави от Европейския съюз са изразили готовност днес да предоставят военни самолети на страната му, за да й помогнат да отблъсне руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Европа ще бъде с нас до победата ни", обяви Зеленски на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, след края на заседание в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Малко по-рано Андрий Ермак, ръководителят на администрацията на украинския президент, каза, че въпросът за доставките на "оръжия с голям обсег и изтребители за Украйна е решен". Подробности ще бъдат дадени по-нататък, добави Ермак в публикация в "Телеграм".

Украйна постига "впечатляващ напредък" по пътя на европейската интеграция, каза на пресконференцията Урсула фон дер Лайен. В същото време тя добави, че няма "строг график" за присъединяване на бившата съветска република към ЕС.

Необходимо е Европейският съюз да продължи да оказва максимална подкрепа на Украйна, заяви Шарл Мишел.

По-рано днес в Брюксел украинският президент Зеленски благодари днес на лидерите от Европейския съюз за тяхната подкрепа за борба с руската инвазия в Украйна, но ги призова да доставят още повече оръжия, включително изтребители, за да може страната му да победи Русия.

„Благодарен съм на всички вас, които помагате, благодарен съм на всички, които разбират колко много Украйна се нуждае сега от тези възможности. Имаме нужда от артилерийски оръжия, снаряди за тях, модерни танкове, ракети с голям обсег, модерна авиация“, каза той на среща на върха на ЕС.

Това е второто му пътуване в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. След като посети вчера Лондон и Париж, днес украинският президент насочи вниманието си към депутатите и лидерите от ЕС.

„Необходимо е да увеличим динамиката на нашето сътрудничество по-силно, отколкото агресорът може да мобилизира своя потенциал“, заяви Зеленски.

Според него няма свободна Европа без свободна Украйна.

"Свободна Европа е немислима без свободна Украйна. Европа е свободна, Европа ще бъде свободна и Европа е единна", каза той пред европейските лидери.

Страните от ЕС са доставили голямо количество оръжия на Украйна през последната година. Те изпитват все по-малко неудобство да предоставят тежко въоръжение и бойни танкове, но още не са се ангажирали да изпратят изтребители и ракети с по-голям обсег, изразявайки тревога от евентуално разрастване на конфликта на руска територия.

В обръщение към Европейския парламент Зеленски изрази благодарност за подкрепата както на политиците, така и на обикновените граждани от ЕС.

„Ние се защитаваме на бойното поле, ние украинците заедно с вас“, каза той.

По думите му Украйна се бори срещу „най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят“.

Украйна иска да се присъедини към ЕС и настоява до месеци да започне преговори за членство.

Някои държави в ЕС имат желание да насърчат Украйна чрез започване на преговори за присъединяване, но други са доста по-предпазливи, настоявайки, че кандидатите за членство трябва да покрият редица критерии – като предприемане на сериозни действия срещу корупцията, преди да могат дори да започнат преговори.

Зеленски призова лидерите от ЕС да подкрепят плана му за мир с Русия и да ѝ потърсят отговорност за инвазията, посочва ДПА.

„Не е възможно да живееш без правосъдие, не виждаш бъдещето без правосъдие“, каза той, призовавайки за трибунал за наказателно преследване на Русия.

По думите му „ще бъде важна част от основата на сигурността на мирна Европа“ да се направи така, че Русия да плати за своите престъпления.

Зеленски настоя ЕС да наложи още санкции, включително срещу руската индустрия за производство на ракети и дронове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

2

Д-р Мазникуров

10.02 2023 в 08:56

ОТВОРЕНО ПИСМО
(Самоцензурирано, да няма ***)
Изказвам дълбока благодарност на редакцията и ръководството на OFFNEWS.BG, а и на модераторите на този форум, за това че предоставят неограничено пространство, душевен комфорт, закрила и подкрепа на нашите скъпи приятели, българските русофили! А именно, групичката на Евразиеца, Бай Пешо от ПеУник, Говеждов, Уродо-order-a, Деян_Ху*ов и още 1-2 достойни и мъдри граждани, български "патриоти", предани на своята майка-къмилница (Русия)! Щастлив съм да пия от тяхната мъдрост, дълбока аналитична мисъл, чувство за правда, свобода и хуманност, да се уча на "традиционни", православни и семейни "ценности", да опозная "многополюсния свят", да прозра покварата на "колективния Запад", да зова за пълно "освобождаване" на всички "братски" народи и земи (дори и да не желаят)! Информацията им винаги е пълна, точна, детайлна и правдива! Научавам много за огромните успехи на непобедимата, безаналогова руска армия! С уважение,
Д-р Курти Куртев Мазникуров

3767

1

Име на профила

09.02 2023 в 16:49

Не може! радев зеления чорап е забранил, и после песков зеления шут заплаши с... нещо?
 
X

Да помогнем на украинските деца!