Зеленски не се появил на срещата с президента на Бразилия Лула да Силва в кулоарите на Г-7

OFFNews 22 май 2023 в 10:14 3154 0

Снимка БТА / АП

"Семейна снимка" на Володимир Зеленски и лидерите от Г-7 участващи в срещата на върха в Хирошима, Япония.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не се е появил на планираната в Хирошима в кулоарите на Г-7 среща с президента на Бразилия Луиз Инасиу Лула да Силва. Това съобщи бразилският лидер. „Зеленски е голям човек и знае какво прави“, коментира Лула да Силва. Украинският лидер от своя страна коментира несъстояталата се среща, обяснявайки я с графика си.

„Имахме планирана двустранна среща с Украйна. Чакахме и получихме информация, че ще закъснее. Междувременно приех президента на Виетнам. Когато свърши тази среща, Украйна не се появи. Зеленски сигурно е имал други срещи“, каза Лула да Силва, цитиран от украинския портал „Еспресо“.

„Не бях разочарован, бях загрижен, защото исках да се срещна с него. Зеленски е голям човек и знае какво прави“, допълни бразилският държавен глава.
Коментирайки срещата на върха на страните от Г-7 Лула да Силва коментира негативно думите на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че войната в Украйна трябва да завърши с капитулация на Русия. „Това, което може да помогне е апел: „елате, да седнем първо, да се поуспокоим и да поговорим. Това изисква време“, каза президентът Лула да Силва.

По време на пресконференция в Хирошима Володимир Зеленски коментира несъстоялата се среща с бразилския си колега. „Срещнах се с почти всички лидери, но всеки от нас си има свой график, затова не можахме да се срещнем с президента на Бразилия“, цитира президента Зеленски украинският портал New Voice.

Провалената среща между двамата лидери беше предшествана от коментар на Луиз Инасиу Лула да Силва, цитиран широко от руските пропагандисти, в който след изказването на Володимир Зеленски през Г-7 бразилският президент заявява непроменената си позиция по темата Украйна.

„Аз внимателно слушах речта на Зеленски на заседанието, той, несъмнено, внимателно е слушал моята реч на заседанието. И моята позиция си остава непроменена“, коментира бразилският лидер. Лула да Силва допълни също, че смята за неправилно обсъждането на „украинския конфликт“ във формата на Г-7.

За неосъществената среща имаше редица медийни спекулации, в това число от страна на „Файненшъл таймс“, че бразилците са отказали среща на Зеленски, но изявленията на Лула да Силва изчистват тези спекулации.

Бразилия е един от активните привърженици на идеята за преговори на Киев с Москва с посредничеството на Китай. По-рано Лула да Силва призова Украйна да се откаже от Крим. Една от целите на пътуването на Володимир Зеленски до Хирошима беше провеждането на разговори с лидерите на Индия и Бразилия, които не подкрепиха санкциите срещу Русия. Срещата с индийския премиер се състоя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови