Зеленски: Макрон си губи времето с диалога с Русия

OFFNews 20 февруари 2023 в 09:26 2500 5

Володимир Зеленски

Снимка Ukraine.ua

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че френският лидер Еманюел Макрон си губи времето с диалога с Русия, предаде БТА.

Украинският държавен глава каза това в интервю за италианския всекидневник "Кориере дела сера", помолен да коментира думите на Макрон, че Русия трябва да бъде победена, но не и напълно разгромена, и че конфликтът в Украйна трябва да бъде уреден с преговори.

Двамата президенти разговаряха по телефона в неделя.

"Диалогът е безполезен. Макрон си губи времето. Стигнал съм до извода, че не е по силите ни да променим позицията на Русия", каза Зеленски пред италианския всекидневник.

"Ако те са решили да се изолират, мечтаейки да възстановяват старата съветска империя, ние не можем да направим нищо. Това е тяхна работа дали ще изберат да сътрудничат или не с международната общност на основата на взаимно уважение", добави той.

Зеленски отхвърли схващането, че западните санкции са тласнали руския президент Владимир Путин към изолацията.

"Напротив, тъкмо решението да започне войната маргинализира Путин", каза украинският президент.

Зеленски добави, че Украйна ще продължи да защитава град Бахмут, за който от месеци се водят ожесточени сражения, докато има смисъл.

"Да, това е особено голям град. Впрочем, подобно на много други градове в Донбас той беше разрушен от руснаците. За нас е важно да го отбраняваме, но не на всяка цена и не така, че всички (защитници) в него да загинат", каза украинският президент.

По думите му руските командири искат след Бахмут да настъпят още пò на запад в Донецка област към Краматорск и Славянск, а след това, ако могат, да достигнат и до град Днепър в Централна Украйна.

"Ще се съпротивляваме и междувременно ще се подготвим за нова контраатака", каза Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

20.02 2023 в 11:40

Макрон е един полезен иди@т.

-1200

4

путин хуйло

20.02 2023 в 10:23

мИкроБ не желае да допусне в Европа, ЕС и НАТО да има сиклна, голяма страна като Украйна с ключова роля в системата за безопасност. Това обаче е нещо, което ще се случи така или иначе.

-1200

3

путин хуйло

20.02 2023 в 10:23

(БеZ)полезните идиоти на Zапад не искат да разберат, че разпада на северномонголски пУ/атюнистан и бандитските междуусобици за разпределение на собственоста са процеси, които не ще могат да бъдат предотвратени, контролирани, управлявани или моделирани.

1930

2

Муню

20.02 2023 в 10:12

Всички си губят времето с диалог с Русия!
Комунистически дървени глави. Изтичния блок го знае, сега и запада го разбира.
Държава в която, кумир е Сталин и която, след него няма никакво развитие - какъв диалог?

2550

1

alfakentavur

20.02 2023 в 10:11

Прав е. Но и за историята трябва да остане в протокола, че френският президент се е опитал да убеди Путлер с добро да спре варварската си война.