Зеленски кацна във Вашингтон, Блинкен обяви нов пакет от 1.85 млрд. долара с ракети ''Пейтриът''

OFFNews 21 декември 2022 в 21:05 4190 10

Снимка Facebook / Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пристигна в базата "Ендрюс" във Вашингтон.

"Днес аз съм във Вашингтон за да благодаря на американския народ, на президента и Конгреса за така необходимата подкрепа. А също да продължим сътрудничеството за приближаване на нашата победа. Ще проведа поредица от преговори за укрепване на устойчивостта и отбранителните способности на Украйна. По-специално ще обсъдим двустранното сътрудничество между Украйна и Съединените американски щати с президента на САЩ Джо Байдън. През следващата година ние трябва да върнем украинското знаме и свободата на цялата наша страна, на всички наши хора."

Това написа във фейсбук украинският президент Володимир Зеленски при пристигането си във Вашингтон в първото си пътуване извън Украйна след началото на войната на 24 февруари. Зеленски кацна с американски военен самолет в базата "Ендрюс", откъдето се отправи веднага за среща с президента Джо Байдън в Белия дом.

В деня на пристигането му в американската столица държавният секретар Антъни Блинкен официално обяви новия пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1.85 милиарда долара. Очаква се в него да бъдат включени системите за ПВО "Пейтриът".

В изявлението си Блинкен отбеляза, че 850 милиона долара от посочената сума ще бъдат предоставени от Пентагона. Още 1 милиард долара са средствата, които президентът Байдън е наредил с указ да бъдат отпуснати като помощ на Украйна.

"Днешният пакет за първи път съдържа система за ПВО "Пейтриът", която е способна да сваля крилати ракети и балистически ракети с малък обхват, както и самолети на значително по-голяма височина, отколкото предоставяните досега системи за ПВО", каза Блинкен.

Държавният секретар допълни, че в състава на новия пакет влизат и средства за "нанасяне на високоточни удари, а също и допълнителни боеприпаси и критически важно оборудване, което Украйна ефективно използва за защита на бойното поле".

"По този начин, общата военна помощ на САЩ за Украйна ще достигне безпрецедентната сума от 21.9 милиарда долара от началото на работата на администрацията на Джо Байдън", подчерта Блинкен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

10

Д-р Мазникуров

22.12 2022 в 09:27

Евразиец, Бай Пешо къде е бе? Губи ми се нещо :) ? Да не сте го наказали нещо (с набиване на чук в тиквата, между тухлички и чамови летви) ? Тъпичък е човечеца, верно, ама пак се стараеше ... имаше си приказка там, за Сарматите, за Армадата, туй-онуй въртеше :) ... Май и при вас нещо "недостиг на квалифицирана работна сила", а? Хай да му се не види, лоши времена ...

-1200

9

путин хуйло

22.12 2022 в 01:50

На американците може да се разчита, те винаги вземат най-правилните решения, след като преди това са опитали всичко останало! - Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил

1236

8

БотоксПутю

22.12 2022 в 00:34

"Без сомнение, ответ будеть немедленны..."
Значит завтра Путю Всероссийский Император "кацает" в Вашингтоне для инструктажа?

710

7

Д-р Мазникуров

22.12 2022 в 00:11

Малеее, на русофилчетата-гъзоглавци-майцепродавци им се зачервиха и задимиха трътките направо :) ! То пък бива, бива, ама толкоз много работа по празници чак бива ли, то нечовешко просто! Кога спят, кога ядат, кога се къпят (и дали?), ума ми не го побира просто ... Сладури :) !...

2073

6

Johnny B Goode

21.12 2022 в 23:25

Варят го Путлер като жаба, бавно и мъчително.
Гаден "колективен запад"...

1005

4

Чичо Джо

21.12 2022 в 23:00

Мдааа, още добри новини и още яйца ще почнат да се пекат на гъза на мурзилките и основния хУйло Путльо! Догодина май ще има трибунал ... :)

345

3

Джендо Джедев

21.12 2022 в 22:13

Веждичка,

Единственото нещо, което предлага порции смях (не само вечерни, но затова пък обилни), са глупотевините, които генерираш тук. :D

345

1

Джендо Джедев

21.12 2022 в 21:14

Мдааааааамммм... "Patriot" и още близо 2 милиарда долара помощ (плюс още, включени в близо 50-те милиарда долара предвидени за следващата година)... ОчевАдно е, че американците се готвят да "шокат ряпата" на Зеленски и да го карат да се предава... Поне според нашите Чебурашки, де. :D