Зеленски към беларусите: Когато спяхте, нас ни събудиха. Вие пак спите. А ние вече не си лягаме

OFFNews 27 февруари 2022 в 12:42 55909 5

Рано тази сутрин президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към хората на Беларус, за да обясни защо отказва преговорите с Русия да са в Минск. Ето пълен превод на обръщението му.

Тези мои думи са към гражданите на Беларус.

Сега всички вас ви канят в избирателните секции, за да гласувате на референдум*. Това би могло да изглежда като обичаен политически процес, но точно сега нищо не би могло да е обичайно. Сега се приемат решения от съвършено друго равнище.

Изминалата нощ в Украйна беше жестока. Отново обстрел. Отново бомбардировка на жилищни квартали, гражданска инфраструктура. Няма нито един, нито един обект, който окупаторите да не считат за допустима цел. Те воюват против всички. Те воюват против всичко живо. Против детски градини. Против жилищни сгради. Даже срещу колите на Бърза помощ. Те използват артилерия с реактивни ракети срещу градски райони в които няма и никога не е имало никаква военна инфраструктура.

Василков, Киев, Чернигов, Сума, Харков и много други градове в Украйна живеят в такива условия, каквито за последен път е имало на нашата и на вашата земя по времето на Втората световна война.

От вашата територия войската на Руската федерация изстрелва ракети по Украйна. От вашата територия убиват нашите деца. Разрушават нашите домове. Опитват се да взривят всичко, което е постреоено за десетилетия - не само от нас, а от нашите бащи и дядовци. 

И всичко това също е де факто референдум за вас, Беларус. Вие решавате кои сте. Вие решавате какви да бъдете. Вие решавате как ще гледате в очите вашите деца. Как ще се гледате в очите един друг. Как ще гледате в очите своите съседи. А вашите съседи сме ние. Ние сме вашите съседи. Ние, украинците.

Бъдете Беларус, а не Русия. Този избор вие правите именно сега. Именно днес. 

Сега има новини - възможни са преговори Украйна - Русия, които биха могли да прекратят тази война и да върнат мира на всички нас. В тях често се споменава вашата столица - Минск като място за тези преговори. Място, което не сме избирали ние. И в действителност - не вие. Избрало го е ръководството на Русия. И отнбово сега има предложение да се срещнем у вас.

Преди четири дни именно от беларуска територия долетяха крилати ракети. Самолети, вертолети, техника. Стреляха по нашите домове. Стреляха по нашия живот.

Влезе тежка техника. Това е страшно дежа вю. Атакуваха Киев в 4 часа сутринта. В четири сутринта. Кой има такова чувство за хумор - като в 1941 година? 

А вие спяхте, братя беларуси. Нас ни събудиха.

Но вие и сега спите. А ние вече не си лягаме. Борим се. Борим се за своята страна. Борим се за своята свобода. Защото имаме пълно право за това. 

Ако от вашата територия нямаше агресивни действия, ние бихме могли да говорим в Минск. Когато вие бяхте неутрални, ние говорихме в Минск. Много пъти се срещахме. Просто така е правилно, така е истинско - именно по съседски да разговаряме. Сега вие още не сте направили своя главен избор. Той предстои и зависи само от вас. Не от Русия, не от Украйна, не от Америка, а от народа на Беларус.

Именно за това говорим, че място на преговорите могат да бъдат други градове по света. Разбира се, че ние искаме да се срещаме. Ние искаме да преговоряме. Ние искаме войната да свърши. Варшава, Будапеща, Братислава, Истанбул, Баку - всичко това са места, които ние предложихме на руската страна. А и който да е друг град в страна от чията територия не летят ракети. Само така преговорите могат да са честни и да прекратят войната.

Искрено желаем на Беларусия отново да стане тази същата добра, безопасна Беларусия, която всички виждахме не толкова отдавна. Направете правилния избор. Аз съм уверен, че това е главният избор за вашия велик народ.

--------------

* В момента в Беларусия тече референдум за промени в конституцията. Идеята за него е на президента Александър Лукашенко след масовите протести, последвали преизбирането му за пети пореден мандат. Опозицията призовава да се гласува с невалидни бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

28.02 2022 в 01:57

Зеленски се оказа храбро момче. В каквата и светлина да се опитваха да го обрисуват кремълските орки.

Докато путкин се крие през масата из бункерите, нашия човек отказа сигурна евекуация в САЩ с ясното съзнание, че е цел на спецназ за елиминиране.

2 диктатури - русия и белорусия срещу Украйна
Цял свят за Украйна.

22548

3

dolivo

27.02 2022 в 14:44

Украйна има нефт и газ, чийто добив може да развие. Руския шмекер олигарх свободен пазар не обича.

Да живее Украинския народ, че Молдова и България сме следващите в сянката на руския чадър

-8580

2

Стефане пишеш неща лишени от смисъл. Руската сган превърна Зеленски в легенда. Даже и нещо да се случи с нещо ще е герой.

3000

1

Bobi Krastev

27.02 2022 в 13:17

Дали Путин се е обадил на Байдън преди войната или имало ли е комуникация на ниво ген щабове - защото след време излизат такива факти
 
X

Да помогнем на украинските деца!