Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зеленски: Искаме да сме като вас. Отхвърляме всякакви алтернативи на членството в ЕС

Сега можете да установите дали всичко, което ЕС казва за себе си, наистина е вярно, посочи украинският президент пред участниците в Европейския съвет

OFFNews 30 май 2022 в 22:01 21596 10

Зеленски

Снимка УНИАН

Володимир Зеленски

Президентът Володимир Зеленски заяви по време на видеообръщения към Европейския съвет, че Украйна отхвърля опитите за намиране на алтернатива на членството си в ЕС и иска да получи статут на кандидат-член.

Зеленски припомни, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел наскоро е посетил Одеса, където е бил принуден да се скрие заради ракетно нападение.

"И ако това се усещаше дори на това ниво, защо Русия все още не е призната за терористична държава, за държавен спонсор на тероризма?", попита той, цитиран от УНИАН.

Украинският държавен глава подчерта, че европейският дом никога не е бил пълен без Украйна и никога няма да бъде, нито пък ще има пълноценна европейска сила без Украйна.

"Самият факт, че Украйна оставаше отломка от Европа, някъде там, отвъд границите на вашите държави, допринесе за това Русия да развие агресивен апетит да нахлуе в съседните си държави. Само чрез разширяване, чрез укрепване на европейското единство можем да предотвратим повторение на това, което Европа преживя на 24 февруари 2014 г., а дори и през 1968 г. или 1956 г.", подчерта той.

Според Зеленски това е причината статутът на Украйна като кандидат за членство в ЕС да бъде одобрен на стратегическо ниво още през юни.

"И отхвърляме всякакви опити да се търси някаква алтернатива или да се намери нещо друго за Украйна. За нас е необходимо да бъдем като вас. Искаме Украйна да получи статут на страна кандидатка. Изпълнили сме всички необходими критерии за този статут", подчерта той.

Зеленски вярва, че онези отделни държави, които все още не са сигурни в Украйна, ще променят мнението си и ще покажат обединената сила на нациите, които ще подкрепят членството на Украйна в ЕС с безпрецедентно мнозинство.

"Сега можете да установите дали всичко, което ЕС казва за себе си, наистина е вярно. За единство в многообразието, за споделени ценности и еднакъв подход към всички демокрации в Европа. Нуждаем се от общо митническо пространство, което ще укрепи както Украйна, така и всички, които търгуват с нас. Нуждаем се от общо платежно пространство, което ще ускори интеграцията на ниво обикновени хора. И общо пространство за роуминг. Много е важно нашите разселени хора, а те са повече от 5 милиона, да не се чувстват дискриминирани", добави президентът.

Същевременно той отбеляза, че е абсолютно необходима и по-нататъшна въоръжена и финансова подкрепа за Украйна.

"И това е още една причина да се намерят, замразят и конфискуват всички руски активи и да се насочат към възстановяване и компенсиране на щетите, причинени от войната", смята Зеленски.

Той отново призова европейските страни да участват в инициативите за възстановяване на Украйна.

"Ако възстановяването започне по време на войната и е наистина общоевропейско, това ще бъде едно от най-убедителните доказателства за всички - и разбира се, най-вече за Русия - че европейците са силни. Те няма да позволят разрушаването на нито една от неразделните части на Европа. Нито Украйна, нито която и да е друга част", отбеляза Володимир Зеленски.

Той припомни, че днес в резултат на руски обстрел в Херсонска област е загинало 9-годишно момиче, а 7-месечно бебе и 5-годишно момиче са били ранени.

"Никой нормален човек не може да се примири с това. С такива престъпления. Ежедневно. Това са умишлени убийства от страна на руските военни на наши цивилни граждани, на наши деца. Те знаят точно в кого стрелят. И разчитам на вас да проявите принципност и активност, за да се уверите, че всеки руски военен, който е убил или измъчвал наши хора, и всеки командир, който е издал такива заповеди или се е поддал на тях, ще бъде изправен пред съда. Европа със сигурност може да направи това... Това не е само въпрос на отговорност на агресора за конкретна война, а на защита на човечеството като такова", подчертава Зеленски.

Членството в ЕС

На 28 февруари президентът Володимир Зеленски подписа молбата на Украйна за членство в Европейския съюз.

На 8 април, по време на посещение в Киев, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен връчи на Зеленски въпросник, който е необходима стъпка за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС. Украйна вече го е попълнила и предала на ЕС, напомня УНИАН.

Първата част на въпросника съдържа политически и икономически критерии, според които ще бъде оценена готовността на Украйна да получи статут на страна кандидатка. Втората част включва оценка на спазването на законодателството на ЕС от страна на Украйна.

Зеленски се надява, че държавите членки на ЕС ще подкрепят решението за статута на Украйна като кандидатка през юни.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че "присъединяването на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а може би и няколко десетилетия". Той предложи да се създаде нов тип "европейска политическа общност", която да позволи на Украйна и други страни да се присъединят към "основните европейски ценности". В същото време Макрон заяви, че присъединяването към нея няма да гарантира бъдещо членство в ЕС.

Украинската президентска канцелария разкритикува предложението на "някои западни политици" да се създаде алтернатива на присъединяването на страната към ЕС.

На 19 май украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че Киев не се нуждае от заместници за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС, което показва второстепенно отношение към Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

11

офф бее

31.05 2022 в 10:26

Ордер4, къде видя незасяти ниви бре. То синори и черни пътища не останаха - всичко е изорано! Преди време имаше 4 -5 метра между пътя и нивите, сега има 2 най-много...

10298

10

AntiZ

31.05 2022 в 08:27

Тия тук са от рашистките тролове! Вчера "анонимните" хакнаха беларуските и до днес ги няма никакви! Чак ми липсват един-двама! Гледам, вицове разказват, гугъл преводач се мъчи с глупостите, които копират. Така, така! Криза е, война. Копейките пропаднаха съвсем. И Зеленски много помага за това. Браво на украинския младеж!

2073

8

Johnny B Goode

31.05 2022 в 03:13

Сашке, като се научиш как се пише това с което се правят магистралите, ела тогава ми говори за IQ.

2073

6

Johnny B Goode

31.05 2022 в 02:33

Оооо, Сашке ама и ти ли в Европата?
Объркала си се нещо, твоята родина е в Азия.

1215

4

Lyubo

30.05 2022 в 23:41

Ултимативния им тон, че трябва незабавно да бъдат приети в ЕС, това е абсолютно неприемливо и несправедливо спрямо други страни-кандидатки, за които този процес прдължава много, много години.
А що се отнася до "Европейския дом", той вече е пълен с нагли "бежанци", като тези които не искат да напуснат многозвездните хотели на първа линия по Черноморието ни защото си мислят, че всички са им длъжници.
Разбира се има и действително нуждаещи се от закрила, но както показва действителността, те са най-непретенциозни.

2073

2

Johnny B Goode

30.05 2022 в 22:25

Прав си, Н@сран Босилек.
Най-добре е в азиатския руски съюз.
 
X

Подкастът на OFFNews