Зеленски и Ердоган са обсъдили ситуацията в Мариупол

Президентът на Украйна поиска Западът да достави по-тежки оръжия

OFFNews 24 април 2022 в 18:03 2048 0

Снимка Twitter/ Recep Tayyip Erdoğan - Архив

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и украинският държавен глава Володимир Зеленски са провели телефонен разговор за ситуацията в Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

В разговора Ердоган е заявил, че Турция е готова да посредничи и да съдейства за разговори между Украйна и Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също съобщи за телефонния разговор с Ердоган, който се е състоял в навечерието на разговор между Ердоган и руския президент Владимир Путин, допълва БТА.

В Туитър Зеленски съобщи, че е подчертал необходимостта от незабавна евакуация на цивилното население от Мариупол, включително от стоманодобивния завод "Азовстал".

В изявление на турското президентство за разговора се казва, че Ердоган е заявил готовност да предостави съдействие по време на преговорния процес и да предложи необходимата подкрепа, включително посредничество. 

Междувременно Зеленски отправи призив за доставка на по-тежки западни оръжия.

Той обяви очакваното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин на пресконференция снощи.

Украинският президент подчерта, че очаква резултати от посещението на американските представители, както по отношение на оръжията, така и на гаранциите за сигурността.

"Не можете да дойдете днес при нас с празни ръце и ние не очакваме само подаръци или сладкиши, очакваме конкретни неща и конкретни оръжия", заяви Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!