Зеленски: Донбас е напълно разрушен, там е ад

OFFNews 20 май 2022 в 07:30 5735 4

Донбас

Снимка facebook.com/GeneralStaff.ua

През последното денонощие в Северодонецк са убити 12 души

Украинският промишлен регион Донбас, в който са съсредоточени сегашните руски офанзиви, е напълно разрушен.

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Откакто се оттегли от украинската столица, Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в Донбас. Той се състои от районите на Донецк и Луганск, за които Москва претендира от името на проруските сепаратисти. 

Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск. Там е ад и това не е преувеличение, каза Зеленски в късното си обръщение. Донбас е напълно разрушен, допълни президентът.  

Русия е засилила офанзивата си в Донецк, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили. Вчера в Донецк са били убити петима души, според губернатора Павло Кириленко. Врагът разрушава цялата цивилна инфраструктура, дори и в места, които са относително далече от фронтовата линия, каза Кириленко по местна телевизия, съобщи БТА. 

Бруталнат и напълно безсмислена бомбардировка на Северодонецк - само за един ден има 12 убити, десетки ранени. Бомбардировки и обстрели на други наши градове, въздушни и ракетни удари на руската армия - всичко това не са само военни действия по време на войната. Руските атаки срещу Черниговска област, постоянни атаки срещу Одеска област, над градовете в централна Украйна – всичко това не може да има никакво военно обяснение за Русия, каза президентът. 

Той отбеляза, че това е съзнателен и престъпен опит да се убият колкото се може повече украинци, да се унищожат възможно най-много жилищни сгради, социални съоръжения и предприятия. Това ще се квалифицира като геноцид на украинския народ, за което окупаторите определено ще бъдат изправени пред правосъдието, заяви Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

20.05 2022 в 14:16

Тактиката на руzия е ясна - като не можем да заприличаме на света, ще накараме светът да заприлича на нас. Каквото не можем да открадне, ще разрушим.

2099

2

Mateevk

20.05 2022 в 08:11

Тактиката на руснаците е ясна - каво свършат точните ракети, продължаваме с по-неточните и така до пълната победа на путинизма в световен мащаб, а ако не се получи и свършат ракетите, поне в една отделно взета страна, създадена по погрешка от някога безгрешния Владимир Илич по прякор Ленин .

-6142

1

Кокорчо

20.05 2022 в 07:43

Всеки еедин цивилен обект в който се крият украинските военни, става законна цел. Явно такава е тактиката, после да се реве пред медиите. Видя се как се крият украинските военни в детски градини, болници, превозват се в линейки, училищни автобуси.
 
X

Да помогнем на украинските деца!