Завръщащите се в Европа бойци на "Ислямска държава" са повод за безпокойство

OFFNews 18 май 2019 в 08:40 1808 0

Снимка БНТ/архив

Завръщащите се в Европа по балканския маршрут бойци на "Ислямска държава" са повод за безпокойство, това каза началникът на италианската национална полиция Франко Габриели на международна среща в Рим с участието на ръководителите на полицейските сили на балканските и други страни от Югоизточна Европа, съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Т. нар. чуждестранни бойци, които бягат от Близкия изток след поражението на терористичната групировка "Ислямска държава", може да се скрият сред бежанци и кандидати за убежище по Балканския миграционен път.

В шестото издание на годишната конференция Римски форум вчера участваха делегации от България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Унгария, както и генералният секретар на Интерпол Юрген Щок, изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Леджери, заместник-изпълнителният директор на Европол Вил ван Вемерт и Снежана Малеева, генералният директор на Центъра по правоприлагане в Източна Европа.

"Въпреки че има значителен спад на миграционните потоци по средиземноморския маршрут, наблюдаваме възобновяване (на миграцията) по балканския маршрут", заяви началникът на италианската полиция, цитиран от националната информационна агенция АНСА. Той предупреди, че "този феномен, във връзка с поражението на "Ислямска държава", е причина за безпокойство за сигурността на Италия и Европа, защото един приток на чуждестранни бойци е възможен, а в някои случаи - и вероятен".

Под чуждестранни бойци се имат предвид гражданите на европейски страни, присъединили се към екстремистката групировка в Сирия и Ирак, отбелязва Синхуа.

Виторио Рици, заместник-началник на италианската национална полиция, каза на срещата, че сътрудничеството и обменът на информация с балканските страни са от съществено значение за борбата с тероризма и разбиването на мафиотските организации, които развиват трансгранична дейност.

На форума Италия предложи изграждането на Балканите на мрежа за по-ефективен обмен на информация между правоприлагащите органи, както и създаването на смесени сили за борба с трафика на мигранти, тероризма и организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови