Затвориха началните училища в Делхи заради мръсния въздух

OFFNews 04 ноември 2022 в 10:05 1342 0

Ню Делхи, Индия

Снимка Getty Images

В Делхи регистрираното качество на въздуха е в категорията „тежко“ към "опасно". Забранени са строителните дейности в щата

Началните училища в Ню Делхи, Индия ще бъдат затворени от събота и ще се обмисли ограничаване на движението по пътищата заради високите нива на замърсяване на въздуха, съобщи Арвинд Кейривал, първи министър на щата, цитиран от Ройтерс.

Жителите на индийската столица се оплакват от дискомфорт при дишане и дразнене в очите, носа и гърлото.

По данни от Централния съвет за контрол на замърсяването индексът за качество на въздуха вече е в категорията "тежък" към "опасен" в повечето станции за мониторинг. При такива стойности хората със съпътстващи заболявания са сериозно застрашени, предупреждават здравните власти.

"Затваряме всички основни училища в Делхи от утре... Спираме дейностите на открито за всички ученици над пети клас“, каза Кейривал на пресконференция. Правителството обмисля ограничаване на превозните средства по пътищата, допълни той.

Решението за затваряне на някои училища дойде, след като загрижени родители и еколози призоваха властите да обмислят въздействието на замърсяването върху децата. Областните служители в Нойда, сателитен град на Ню Делхи, в четвъртък наредиха на всички училища да провеждат онлайн уроци с учениците до осми клас.

Ню Делхи е град с около 20 милиона жители и е най-замърсената столица в света. Той е обвит в смог всяка зима, тъй като студеният, тежък въздух улавя строителен прах, емисии от превозни средства и дим от изгарянето на остатъците от реколтата в съседните щати Хариана и Пенджаб преди новия сезон на реколтата.

Индийският федерален борд за контрол на замърсяването забрани в четвъртък вечерта влизането на дизелови камиони, които не превозват стоки от първа необходимост, в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!