Затвор до живот за Мубарак

Владимир Йончев 02 юни 2012 в 12:31 2099 0

Осъденият на доживотен затвор Хосни Мубарак. Снимка: EPA/БГНЕС
Осъденият на доживотен затвор Хосни Мубарак. Снимка: EPA/БГНЕС

Бившият египетски президент Хосни Мубарак, който беше принуден да се оттегли под натиска на протестите на Арабската пролет, беше осъден днес на доживотен затвор.

Обвинен е в съучастие в убийството на демонстранти. Бившият вътрешен министър Хабиб ал-Адли получи същата присъда. Двамата можеха да бъдат осъдени и на смърт.

Те са отговорни за смъртта на около 850 души миналата пролет, когато полицията и силите за сигурност откриха стрелба по протестиращите в няколко египетски града. Мубарак, който управлява Египет 30 години, беше докаран в съда в покрайнините на Кайро с хеликоптер и на носилка, за да чуе лично присъдата. Той е настанен във военна болница, където се намира под арест.

Малко преди това бяха докарани и другите обвиняеми, сред които и двама от синовете му. Стотици полицаи са обкръжили полицейската академия, където се провеждаше процеса през последните 10 месеца. Отвън демонстранти скандират: "Стига приказки, искаме екзекуция!". Водещият съдия Ахмед Рефаат прекъсна заседанието, след като в залата се вдигна голям шум и започнаха сблъсъци, предизвикани от недоволни, че диктаторът не е осъден на смърт.

Мубарак, обвинен и за корупция, е съден заедно със синовете си Алаа и Гамал, бившия вътрешен министър и шестима други високопоставени служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!