Затварят за седмица училищата в Делхи заради мръсния въздух

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2021 в 18:00 1185 0

Властите на индийската столица Делхи разпоредиха затварянето на училищата за една седмица заради замърсяването на въздуха, което достигна обезпокояващи нива в последните дни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Считано от понеделник училищата ще бъдат затворени за децата, които не трябва да дишат замърсен въздух", заяви премиерът на федералната територия Делхи Арвинд Кеджривал.

На държавните служители също е разпоредено да работят дистанционно, допълва ДПА. Подобна препоръка беше отправена и към работниците в частния сектор.

От понеделник до сряда в Делхи се забраняват и строителните дейности.

В последно време в града количеството на фините прахови частици във въздуха е между 6 и 8 пъти над пределите, смятани за безопасни от Световната здравна организация.

Делхи, който е с население от 25 милиона души, е поставян в последните години в класациите на най-замърсените градове в света.

Горенето на стърнища, съчетано с климатични фактори, като липсата на ветрове и емисиите от натоварения пътен трафик, промишлеността и изгарянето на отпадъци, водят до повишаване на нивата на замърсяване на въздуха всяка година през октомври и ноември в Делхи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови