Застреляха в Швеция противник на Рамзан Кадиров. Опозиционерът нарекъл сина му торба, а него шампион по ядене на кюфтета

OFFNews 05 декември 2022 в 16:10 4665 6

Тумсо Абдурахманов
Тумсо Абдурахманов

Един от водещите критици на чеченския президент Рамзан Кадиров блогърът Тумсо Абдурахманов е бил застрелян в Швеция, съобщи телеграм каналът 1ADAT, с позоваване на "информатори от Европа и Чечня". Радио Свобода потвърждава информацията, като я допълва с това, че Абдурахманов е станал жертва на покушение „от група хора“ в нощта на 1 срещу 2 декември.

Правоприлагащите органи в Швеция не са коментирали съобщенията, но според информация от чеченски източници шведските служби са задържали брата на убития, правозащитника Мохамед.

Роднините на блогъра са загубили връзка с него в началото на декември. Последната му публикация в Телеграм беше на 30 ноември. След изчезването му тръгнаха слухове, че може да е убит.

Тумсо Абдурахманов напусна Русия през 2015 г. след конфликт с роднини на чеченския лидер Рамзан Кадиров и се установи в Швеция, където получи статут на политически бежанец.

В Чечения верните на Кремъл власти на автономната република го обвиняваха във връзки с Ислямска държава. Преди две години бяха направени опити за убийства на Тумсо и брат му Мохамед, а през декември 2021 г. блогърът съобщи, че девет негови роднини са били отвлечени в Чечения.

Убитият опозиционер често критикуваше лидера на Чечения Кадиров, а той самият се опитваше да омаловажава атаките. Абдурахманов обаче си беше позволил лични нападки, които, вероятно са ужилили до болка диктатора от Грозни. През април 2021 година се проведе режисиран боксов двубой между Аслан Биттиров и сина на чеченския президент Адам Кадиров в турнира „Времето на легендите 6: Специална операция“. Младият кадиров спечели след технически нокдаун при странно съдийско отсъждане – треньорът на Адама хвърли кърпата и без някой да е в нокдаун съдията започна да брои. Тумсо нарекъл победителя „торба“, което ядоса баща му. Рамзан Кадиров предложи на блогъра да излезе да се бие със сина му, и, ако победи, обеща да подаде оставка като президент на Чечения.

„Преди да ме викаш на каквото и да е спортно състезание, ти и твоето семейство трябва първо да сразите излишните си килограми. Да победите теглото си, да се приведете в спортна форма и поне на мой фон да изглеждате като спортисти. Единственото състезание, в което можете да ме победите, това е ядене на кюфтета. Там шансове нямам. Но в нито едно спортно състезание не можете да ми устоите“, отвърна Тумсо в канала си в YouTube.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

6

Constanza

05.12 2022 в 20:55

Пардон, бил е недоволен. В онова така наречено общество се стрелят за такива неща.

865

5

Constanza

05.12 2022 в 20:54

Обикновено дивидентите се борят за промени в обществото, а този като че ли е недоволен единствено от размера на Кадировата талия.

22548

4

dolivo

05.12 2022 в 20:06

рязаните карабини са обидчиви?

15914

2

поп Дръвчо

05.12 2022 в 16:58

Е с какво друго да засегнеш един феодал?

865

1

Constanza

05.12 2022 в 16:27

Ядосал го е с лични нападки? Ама че дисидент! Детска градина.
 
X

Подкастът на OFFNews