Засилено полицейско присъствие на гроба на Навални и днес

OFFNews 02 март 2024 в 16:26 2417 6

Снимка БТА/АП

Майката и тъщата на погребания вчера руски опозиционен лидер Алексей Навални бяха сред опечалените, които донесоха днес цветя на гроба му в Москва ден след като хиляди превърнаха погребението му в една от най-големите прояви на несъгласие с властта в последно време, предаде Асошиейтед прес.

Полицията поддържа засилено присъствие на гробището, но ситуацията е спокойна, съобщи руският независим телевизионен канал "Дожд".

„Полицията пропуска желаещите да се сбогуват с политика и не пришпорва никого“, пише изданието в приложението за съобщения „Телеграм“ като цитира един от своите читатели, който е на място.

„Дожд“ съобщи още, че в няколко руски града са унищожени „спонтанно създадени мемориали“ на Навални. Цветята от тях бяха премахнати в редица градове, включително Санкт Петербург и Воронеж, се казва в съобщението.

Под засилено полицейско наблюдение хиляди се сбогуваха вчера с Навални след все още неизяснената му смърт преди две седмици в арктическа наказателна колония. Множеството хора, които се тълпяха, за да почетат Навални пред църква и гробище в заснежено югоизточно предградие на столицата, скандираха лозунги в негова подкрепа и срещу руския президент Владимир Путин и войната в Украйна.

Полицията не е предприела действия срещу тях, но най-малко 106 души са били задържани на събития в Русия в памет на Навални. Това съобщи OVD-Info – правозащитна група, която следи политически арести. В съобщението се казва, че повечето задържани са били спрени, докато са се опитвали да положат цветя на паметници, посветени на жертвите на съветските репресии.

Навални беше погребан след кратко православно опело. Огромно множество хора чакаха пред църквата и след това се насочиха към гроба на Навални с цветя в ръце.

Вдовицата на Навални, Юлия, не беше видяна на погребението. Тя се закле да продължи дейността му и му благодари с любов за "26 години пълно щастие".

Погребението беше предшествано от битка с властите за освобождаването на тялото на починалия Навални. Неговият екип каза, че няколко московски църкви са отказали да отслужат опело за човека, който се бореше срещу корупцията в средите на официалната власт и организираше масови протести. Много западни лидери обвиниха за смъртта на Навални руския лидер Владимир Путин – обвинение, което Кремъл гневно отхвърли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

03.03 2024 в 11:07

вместо да чакат Навални от гроба да свърши работата, да се захващат ватенките да си изчистят обора от гнусните мафиотчета дето им пият кръвчицата в симбиоза с държавната апаратура

900

5

Rex

03.03 2024 в 02:50

Голям страх го гони сатаниста от Кремъл. Ако имаше малко мозък щеше да абдикира веднага и отиде в манастир да се моли за изкупление на греховете си до края на живота си.

318

4

Valioka

02.03 2024 в 22:26

Спомнете си кой гроб плашеше убийците преди около две хиляди години. И онзи гроб беше пазен, и онзи гроб беше заключен, но знаете какво се случи...

345

3

Джендо Джедев

02.03 2024 в 22:06

Хаха, ба си клетите ушанки! От един гроб ги е шубе! :D

1005

2

ПР

02.03 2024 в 17:50

Изроди.
От покойника ги е страх,да не би да възкръсне и хване Вовачка за вратлето....
Милиция,арести,огради-респект към"християнския,източно-православен" режим на един убиец,сатрап,фашист и психопат.

400

1

демотиватор

02.03 2024 в 16:37

Може би ги е страх да се не вампиряса и ги захапе за гушите.
Би било добре...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика