Засилени сражения и руски бомбардировки над Алепо

OFFNews 03 август 2016 в 11:45 4470 4

Снимка AP

Продължават интензивните сражения около Алепо, където бунтовниците се опитват да разбият наложената от правителствените сили обсада, предава Би Би Си. 

През почивните дни бунтовниците са направили опит да свържат обсаден район на изток със западна територия под техен контрол. Те се взривили експлозиви в тунел под позиции на сирийската армия в квартал Рамусех.

Силите на режима отвръщат с помощта на руски въздушни удари, които спират пробива на антиправителствените бойци. 

Командир на бунтовниците съобщава за Ройтерс, че бързото им придвижване e възпрепятствано от бомбардировките на руски изтребители. Според друг източник в сраженията участват над 10 хил. бойци, 95 танка и няколкостотин гранатомета. Подготвени са и голям брой самоубийци, готови да се врежат в армейски позиции с военни машини, натоварени с експлозиви. 

От Сирийската обсерватория за човешки права описват офанзивата като най-масивната такава. Организацията отбелязва напредъка на силите на режима на Башар Асад, които с руска помощ са успели да възвърнат контрола си върху пет от общо осем позиции, превзети от бунтовниците в неделя. 50 джихадисти и десетки правителствени войници са убити от началото на офанзивата в неделя.

Близо 250 хил. души живеят в обградените територии, контролирани от бунтовниците. Голяма част от Алепо е разрушена в рамките на продължаващата 5 години гражданска война. Жители разказват за недостиг на храни като зеленчуци и мляко, което е необходимо за бебетата. Градският транспорт пък е напълно спрян заради липсата на гориво. 






Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

03.08 2016 в 15:52

Е къде по-възвишено и префинено е да те “демократизират“ фащ ....примерно, фалшифицираш измислени “доказателства“, като да речем тези за “производството на химическо оръжие“....нападаш Ирак....унищожаваш физически ДЕМОКРАТИЧНО избрания им президент и..........превръщаш една ДОБРЕ устроена държава в.......ПУСТИНЯ....съвсем “демократично“.....с този сценарии(НЕ от филм на Бари Ливинсън), доста държави се превърнаха в пустини и извор на тероризъм ......съвсем “демократично“ и умишлено!
Апропо, кога ще видим на подсъдимата скамейка в Хага за военни престъпления - палячото джоржи пишманденсър и пудела му тони.....

Единственият проблем на “западния свободен свят“ е, че сценария им за Сирия не сработи......и за кой ли път Русия се оказа пръта в колелото за ограбване на ресурсите на набелязаната за “демократизиране“ държава, а за “десерт“ Путин им сервира и “черешката на тортата“, привлече Турция(важна стратегическа страна) на своя страна.....

29217

2

Лопе де Вега

03.08 2016 в 14:00

Я да разлаем кучетата. Единствената чужда държава, коят воюва в Сирия открито е Русия. Независимо от възможни тайни договорки между Асад и Путин НЯМА официално искане за помощ с войскови части от страна на Сирия. Ако тези действия се основават на договорите от времето на СССР - няма да ви обяснявам по-нататък.

Поздрав!