Защитата: Хашим Тачи нямал власт в АОК, не могъл да спре военните престъпления

OFFNews 04 април 2023 в 16:20 1207 1

Тачи

Снимка БГНЕС

Хашим Тачи

Бившият президент и премиер на Косово Хашим Тачи не е имал реална власт, влияние и контрол върху Армията за освобождение на Косово (АОК) през 1998 и 1999 г., когато са извършени военните престъпленията. По това време истинският лидер на армията е бил Адем Демачи, него всички са слушали.

За това е пледирала защитата на Тачи - Грег Кихо, пред Специалния съд за Косово в Хага, съобщи БГНЕС.

Бившите командири на АОК Хашим Тачи, Реджеп Селими, Кадри Весели и Якуп Красничи бяха задържани през ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Прокуратурата е осигурила над 300 свидетели по делото.

Четиримата са обвинени във военни престъпления, престъпления срещу човечеството, по-конкретно преследване, незаконно задържане, мъчения, убийства, жестоко отношение от март 1998 г. до септември 1999 г.

Кихо казва, че Тачи, който тогава е бил на 30 г., не трябва да се бърка с човека, който по-късно става министър-председател и президент на Косово, че АОК е била напълно унищожена и разчленена след две сръбски офанзиви през лятото на 1998 г. и през пролетта от 1999 г., включително командната ѝ структура. Хората са напуснали АОК и са заминали в чужбина.

"Тачи напуска Косово през ноември 1998 г. за Западна Европа и се връща през март 1999 г. Той няма мотив да участва в престъпни действия, тъй като е бил от един от политическите лидери на АОК и е знаел, че техният успех зависи единствено от подкрепата на САЩ. Той не е имал причина да участва в съвместно престъпно начинание, което се посочва от прокуратурата, за да не загуби подкрепата на американците. Тачи не оспорва извършените престъпления, но твърди, че те не са били поръчани от него, а са били локални, като реакция на атаките на сръбските сили", изтъква Кихо.

По думите му Хашим Тачи няма реален контрол над АОК и нейните зони в Косово и Метохия. Той не е могъл да предотврати престъпленията или да накаже извършителите им. Властта е била в ръцете на командирите на оперативните зони, които контролират всички затвори в своите
райони. А най-могъщият човек в АОК по това време е Адем Демачи (починал през 2018 г.), когото обвинението дори не спомена. Той е бил уважаван лидер, върховен авторитет, който изразява политическите възгледи и цели на АОК, допълва защитникът.

И изтъква, че в АОК Тачи е бил ръководител на политическата дирекция и че неговата роля е била да се свързва с чуждестранни дипломати, медиите и организацията на доставката на оръжие от Албания за Косово.

"След войната Тачи беше начело на временното правителство, но нямаше реална власт, но UNMIK имаха властта да разследват престъпни деяния. Тачи им сътрудничеше и се представяше като сериозен и надежден партньор", каза още защитникът.

Кихо акцентира и върху това, че бившият президент е работил по разоръжаването на АОК и превръщането ѝ в защитни сили на Косово. Не е използвал насилие и престъпления, защото е щяло да се възприеме зле в чужбина. Освен това се застъпва за отворено демократично Косово, "в което ще цари толерантност, и призовава сърбите да се завърнат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!