Заради досадна аларма: Чистач унищожи 25-годишни проби на учени, изключвайки лабораторен фризер

OFFNews 04 юли 2023 в 08:21 4383 1

проби

Снимка pixabay

Мъжът все още не вярва, че е направил нещо нередно

Чистач е унищожил 25-годишна "новаторска" работа, след като заради "досадна аларма" е изключил лабораторен фризер, съдържащ ключови проби, съобщава Би Би Си.

Работодателят на чистача Джоузеф Херингтън, Daigle Cleaning Systems, е съден за 1 милион долара (£786 535) от Политехническия институт Rensselaer (RPI) в Ню Йорк.

Унищожаването на пробите е станало през септември 2020 г. Тогава Херингтън не е обърнал внимание на табела, залепена на вратата на фризера, която гласи: "Този фризер издава звуков сигнал, тъй като е в ремонт. Моля, не го местете и не го изключвайте от контакта. Не е необходимо почистване в тази зона. Можете да натиснете бутона за заглушаване на алармата/тест за 5-10 секунди, ако искате да заглушите звука".

Чистачът изключил прекъсвача, който свързва фризера с електрозахранването. В резултат на това температурата се покачила с 50 градуса - от -80С до -30С и по-голямата част от пробите са били "компрометирани и унищожени", става ясно от съдебните документи. 

Мъжът е обвинен, че е унищожил това, което Политехническият институт Rensselaer описва като новаторско изследване – по-специално "многобройни клетъчни култури и проби", като е изключил уреда.

В доклад, изпратен от персонала по обществена безопасност в института, се казва, че чистачът е помислил, че включва прекъсвача, когато всъщност го е изключил. 

Адвокатът Майкъл Гинсбърг твърди, че Херингтън е чул "досадни аларми" и все още не вярва, че е направил нещо нередно, а просто се е опитвал да помогне.

Правният екип на института казва, че компанията, която е наела чистача, не е обучила адекватно своя служител.

Съдената за 1 млн. долара компания все още не е коментирала обвиненията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки