Заповед № 270. Руската армия застрелва дезертьорите си, бягащи от фронта, твърди военното разузнаване на Украйна

OFFNews 09 август 2022 в 19:57 16457 5

120 дезертьори бяха уволнени от Росгвардия през май, а съдът отказа да ги възстанови на работа.

Снимка Известия

120 дезертьори от фронта в Украйна бяха уволнени от Росгвардия през май, а съдът отказа да ги възстанови на работа.

Руските военни командири стрелят по своите войници, бягащи от фронта, става ясно от прихванати от украинското разузнаване телефонни разговори. В разговорите става въпрос за мизерията в руската армия и за разстрела на бягащите от фронта, извършват от специалните служби, съобщи Укринформ.

„Тук не мирише на руска армия.“ – разказва военнослужещ по телефона в разговор с майка си. Обяснява, че е трудно да се напусне позицията, защото ако някой го направи, КГБ-ешниците го настигат и стрелят, а после казват, че го няма.

По думите на военния артилеристите не могат да прицелят оръдието, не се ориентират къде е юг, къде е север. „Трепят своите – има и 200 и 300.“ – допълва военнослужещият. С 200 и 300 на армейския жаргон се обозначават съответно убитите и ранените.

В друг разговор, публикуван от украинското военно разузнаване руски боец разказва на баща си за използването на забранените фосфорни боеприпаси от руската армия за обстрел на украински селища.

Стрелбата в гърба на дезертьорите не е нещо ново за руската армия. Ветераните от Червената армия от времето на Втората световна война и днес потръпват при споменаването на Приказ 270, заповед № 270 „За отговорността на военнослужещите за сдаване в плен и за изоставяне на оръжие в ръцете на врага.“ на Ставката на Върховното Главно командване на Червената Армия от 16 август 1941 година, подписана от Сталин.

С тази заповед Сталин заповядва всички командири и политически работници, които по време на битка късат отличителните си знаци и дезертират в тила или се предават на врага, се считат за злонамерени дезертьори, чиито семейства подлежат на арест като семейства на дезертьори, които са нарушили клетвата и са предали своите роден край. Освен това Йосиф Висарионович задължава всички висши командири и комисари да разстрелват подобни дезертьори на място. Според т. 2 от заповедта ако някой попадне в обкръжение, трябва да се бие до последва възможност. Ако някой реши да се предаде, да бъде унищожен с всички средства – наземни и въздушни, а семействата им да бъдат лишени от привилегии и помощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

6

ob1

10.08 2022 в 09:20

Б@хмааму, много украинци не искат да се сражават и остатъкът прави руZия смешна - смятай ако всички искаха.
Абе мутрафонова да не е с температура, че ви пуска такива глупости?

6145

4

kokoten

10.08 2022 в 08:44

Така се прави....така се печелят войни....друг е въпроса,че тази война не е като онази....и колкото повече хора разстрелят,толкова повече намалява възможността да свалят престъпника Путин....тоя път тия дето ги разстрелват са свестни и не трябва да се радваме на тия зверски актове,просто тая война не заслужава и един загубен живот....каквито и да са ѝ едните,и другите това трябва да спре веднага и Путин,и Зеленски да се смирят и да спрат това безумие....

4638

3

Того

10.08 2022 в 03:43

Значи затова, след края на ВСВ, всички руски военнопленници от Германия, с влаковете, заминават директно за Сибир, поради заповед 270.

2000

2

OneLifeCrew

09.08 2022 в 22:30

Своих не бросаем, только раZстреляем...

-240

1

редовно четящ

09.08 2022 в 21:41

Понеже не им стиска да си застрелят командирите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика