Започва процедура по импийчмънт на Джо Байдън

OFFNews 14 декември 2023 в 08:40 3127 1

Джо Байдън

Снимка Getty Images/Архив

Конгресът на САЩ одобри официалното започване на разследване за импийчмънт на Джо Байдън. Поводът са спорните бизнес сделки в чужбина на сина на президента Хънтър Байдън.

Гласуването в долната камара на Конгреса беше по партийна линия - 221 републиканци гласуваха "за" започване на разследване, а 212 демократи "против". Републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, обвиняват демократа Байдън, че е използвал влиянието си, когато е бил вицепрезидент на Барак Обама, за съмнителни бизнес сделки на сина му в Китай и Украйна.

Три комисии в Конгреса вече разследват съмнения за злоупотреба със служебното положение на Байдън, но тепърва трябва да докажат това. Дори конгресмените да гласуват за импийчмънт на президента, контролираният от демократите Сенат ще го оправдае.

"Американският народ има нужда конгресмените да предприемат действия по важните приоритети за нацията и света, а не да си губят времето с политически трикове", заяви Джо Байдън по повод вотът.

Синът му Хънтър Байдън отказа да даде показания пред Конгреса при закрити врата.

"Те се присмиваха на борбата ми с пристрастяването към наркотици, омаловажиха възстановяването ми само да се опитат да ме дехуманизират, да посрамят и навредят на баща ми, който се е посветил на обществена служба. В продължение на 6 години съм мишена на неспирни атаки на машината на Тръмп и само крещят къде е Хънтър? Е, ето ме. Тук съм! И нека ясно да кажа - баща ми не е замесен в бизнес делата ми," каза Хънтър Байдън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!