Започва преместването на останките на кораба "Коста Конкордия"

ОFFNews 14 юли 2014 в 20:06 2286 0

"Коста Конкордия"

Останките на италианския круизен кораб Коста Конкордия са успешно преместени от морската платформа, на която беше поставен миналата година, съобщиха от Би Би Си.

Преди две и половина години той заседна и частично потъна на скалния бряг, като при инцидента загинаха 32 души.

Миналата година корабът бе изваден от скалистия бряг и поставен на платформа. Сега "Коста Конкордия" ще бъде изтеглен до пристанището в Геноа, където ще бъде нарязан за скрап. Очаква преместването да отнеме 6-7 дни, като така ще завърши най-голямата операция, която морски спасители са извършвали в историята.

Стотици водолази и инженери бяха включени в операцията по преместването на "Коста Конкордия", който е два пъти по-голям от Титаник.

Инженерът Франко Порселачия, който е част от екипа по преместването, но и работи за круизния оператор на кораба, определя усилията по премахването на останките като безпрецедентни. "Като с всяко нещо правено за първи път и тук има рискове, но ние сме уверени, че ще се справим", добавя той.

Жители на остров Джилио, в близост до който се намираше кораба досега, казаха, че са доволни от неговото преместване. 

"Щастлив съм, че ще го махнат, защото ме полазват тръпки от мисълта да гледаме непрекъснато кораба там и това да ни напомня за загиналите хора", казва Итало Ариенти, който работи на местния ферибота

Капитанът на Коста Конкордия- Франческо Скетино, е обвинен за непредумишлено убийство и изоставяне на кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови