Започва Октоберфест в Мюнхен

Мадлен Шишманова 22 септември 2012 в 15:21 2897 0

Започва Октоберфест в Мюнхен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Започва Октоберфест в Мюнхен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес стартира ежегодният фестивал на бирата Октоберфест в Мюнхен за 179-и път.

Официалното откриване ще бъде в 12 часа, когато кметът на града Кристиян Уде ще налее първата халба бира. Първата халба по традиция ще се даде на премиера на Бавария Хорст Зеефохер и се очаква той да я изпие веднага. След това вече и посетителите ще могат да се насладят на различните видове бира.

Очаква се тази година 16-дневното събитие да привлече 6 милиона посетители и да донесе около 1 млрд. евро приходи на организаторите. Фестивалът е осигурил и 12 000 работни места.

Цената на бирата е необичайно висока -  9.50 евро за еднолитрова халба бира. Увеличението спрямо 2011 г. е около 4%. Освен това внасянето на напитки в стъклени бутилки на територията на феста е забранено.

 Според статистиката на фестивала миналата година посетителите са изпили 7.9 млн. литра бира и са изяли 523 хил. печени пилета, 125 хил. свински наденички, 118 бика и 92 телета.Само за бирата посетителите са платили над 70 милиона евро.

Октоберфест датира от 12 октомври 1810 г., когато е бил устроен празник в чест на сватбата на принцът на Бавария Лудвиг и принцеса Тереза от Саксония. Впоследствие става ежегоден панаир. От 1810 г. до 2008 г. фестивалът не се е провеждал няколко пъти заради войни, холера и хиперинфлация.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!