Започна сезонът на вишневите цветове в Япония

Бистра Величкова 16 март 2013 в 15:41 2695 0

Започна сезонът на вишните в Япония. Снимка: БГНЕС
Започна сезонът на вишните в Япония. Снимка: БГНЕС

Днес в Япония официално беше обявено започването на сезона на вишневите цветове. Тази година сезонът започва с 10 дни по-рано от обичайното, предадоха световните агенции

Цъфването на сакурата, далекоизточна разновидност на вишните, символ на страната, изненада японците.

Датата 16 март съответства на предишния рекорд, поставен през 2002г., поясни Националната метеорологична служба на Япония, която наблюдава цъфтежа на вишните от 1953 г. насам. Разцъфтяването на цветовете на тези дървета бележи началото на пролетта, което се отбелязва с тържества в цялата страна.

Цъфтежът на японските вишни продължава само две седмици. Прогнозата за разцъфването на плодните дръвчета винаги се обявява предварително от метеоролозите и се следи внимателно от всички последователи на пролетния празник.

По традиция много японски семейства и групи приятели си правят пикник под цъфналите вишни. Танци и караоке допълват тържеството.

Появата на първите пет цвята по техните клонки възвестява, че в Токио е настъпил сезонът на сакурата. В Япония има пет основни вида сакура и не по-малко от 200 хибрида, създадени от градинари. Японците не късат клонките на цъфтящите дървета, макар някои школи по икебана да ги използват в особено изискани композиции.

В японската литература за пръв път се споменава за цъфтенето на сакурата през 712 г. пр. Хр. Цъфтежът се асоциира с лекото чувство на печал и напомня за това колко краткотрайна и преходна е красотата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови