Западните лидери да не изключват изпращане на сухопътни войски в Украйна, заяви премиерът на Естония

OFFNews 29 февруари 2024 в 09:59 2304 2

Кая Калас

Снимка Getty Images

Кая Калас

Естонският министър-председател Кая Калас заяви, че западните лидери не трябва да изключват изпращането на сухопътни войски в Украйна. Изказването на Кая Калас идва дни, след като френският президент Еманюел Макрон предизвика буря, намеквайки, че това е възможно.

Думите на Макрон предизвикаха ответна реакция от страна на други съюзнически правителства, чиито лидери побързаха да заявят, че не предстои изпращане на войски, пише "Политико" (Politico).

Според Калас държавните лидери трябва да обсъдят всички възможности при закрити врати, включително какво още може да се направи, за да се помогне на Украйна.

"Мисля, че това са и сигналите, които изпращаме на Русия, че не изключваме различни неща", каза Калас в подкаста Power Play на "Политико". "Защото всички страни разбраха, че трябва да направим всичко, за да може Украйна да спечели, а Русия да загуби тази война."

Макар че повечето други държави от ЕС изключиха изпращането на войски в Украйна - включително основни играчи като Германия, Великобритания и САЩ - външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви в сряда, че е благодарен за дебата, който Макрон е отворил, като добави, че "нищо не може да бъде свалено от масата, нито една опция не може да бъде отхвърлена с лека ръка", допълва изданието.

Москва реагира гневно на забележките на Макрон, като предупреди, че разполагането на западни войски в Украйна неминуемо ще доведе до конфликт между Русия и НАТО.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от своя страна, коментира, че "заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена".

След като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е все по-близо до завръщането си в Белия дом, много западни лидери се притесняват, че ще останат сами да защитават Киев от агресията на Москва, припомня "Политико".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

29.02 2024 в 11:53

И ето ЕС и НАТО в целия им блясък и мощ! Сакън да не разсърдим Путин, че ще се разсъхнат далаверите!

2099

1

Mateevk

29.02 2024 в 11:51

Не мога да разбера какво толкова е казал Макрон. Изпращането на войски в Украйна може да бъде елемент на стратегията за възпиране на Путин. Тя може да включва примерно примирие и разполагане на западни войски като гаранция, че Путин няма да посмее да продължи на запад. Но тази гаранция може да бъде и във вид на незабавно приемане на Украйна в НАТО без окупираните територии или пък връщане на ядрения й статут. А може и трите неща накуп за още по-сигурно. Защото да продължаваме да правим заклинания срещу Путин и да го осъждаме на думи няма да помогне. Трябва да го спрем и да използавме за това всички възможни начини. Нещата трябва да се кажат ясно, а не заклинателно - Няма да пращаме войски в Украйна! А дали пък няма да се наложи и не непременно да се бият в окопите срещу ордите на Путин. Хайде малко по-трезво и разсъдливо да го дадем, докато русофилите вихрят истерии.
 
X

Да помогнем на украинските деца!