Западът може да реши да достави изтребители на Украйна преди лятото

OFFNews 11 април 2023 в 14:05 2073 1

a

Снимка Getty Images

a

Западът може да вземе решение за евентуална доставка на бойни самолети на Украйна преди лятото, каза днес датският министър на отбраната Троелс Лун Поулсен след доставките на полски и словашки изтребители МиГ-29 за Киев, предаде Франс прес.

Дискусиите отнемат време, защото страните трябва да действат съвместно, но решението остава постижимо "в краткосрочен план", каза министърът по време на посещение в Украйна.

"Дания няма да направи това сама - ще трябва да го направим заедно с няколко други страни. И също така ще трябва да водим диалог с американците по този въпрос", заяви датският министър. По думите му обаче е възможно да се постигне решение в краткосрочен план - преди летните отпуски.

Словакия и Полша започнаха да доставят съветски изтребители МиГ-29 на Киев съответно в края на март и началото на април. Варшава заяви, че е готова да дари всички свои съветски изтребители, около 30 на брой. Нито един модерен западен самолет, поискан от Киев, обаче все още не е доставен, въпреки че няколко западни страни обявиха инициативи в тази насока.

Дания разполага общо с 43 изтребителя Ф-16, 30 от които са на бойно дежурство. В момента върви замяна на тези американски самолети с 27 по-модерни американски изтребители Ф-35 от следващо поколение, посочва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

ПеркоНаумов

11.04 2023 в 16:39

Тъкмо ще влезнат в употреба заедно с абрамсите, края на лятото, докато руснаците все още си ближат раните от контраофанзивата.
 
X

Подкастът на OFFNews