Зам. главният прокурор на САЩ подаде оставка

OFFNews 30 април 2019 в 09:39 1809 0

Снимка БГНЕС

Заместник главният прокурор и заместник-министър на правосъдието на САЩ Род Розенстайн, който наблюдаваше близо двегодишното разследване за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., обяви, че ще се оттегли от поста на 11 май.

Розенстайн подаде оставка в писмо до президента Доналд Тръмп, в което пише:

„Нашите избори протичат при по-голяма сигурност и нашите граждани са по-добре информирани за тайните усилия на чужди сили да влияят на нашите избори“.

Той изказва благодарност на президента Тръмп за „куртоазията и хумора“, които е проявявал в отношенията им.

Род Розенстайн назначи специалния прокурор Робърт Мълър, който разследваше дали е имало сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия, напомня Асошиейтед прес. Неговата оставка бе очаквана след като Уилям Бар бе утвърден от Сената за министър на правосъдието и главен прокурор.

Розенстайн имаше намерение да се оттегли в средата на март, но остана на поста, докато Мълър приключи разследването за Русия.

След като Мълър предаде доклада за разследването си, Бар и Розенстайн стигнаха до заключението, че президентът Тръмп не е възпрепятствал правосъдието. Разследването на Мълър не откри доказателства, че кампанията на Тръмп е имала незаконен сговор с руското правителство, напомня Ройтерс.

Мълър не се произнесе дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но представи позициите на двете страни по въпроса.

Президентът Тръмп вече номинира заместник-министъра на транспорта Джефри Розън да заеме поста на Розенстайн, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови