Quantcast

Заложническа драма в Сидни: въоръжен ислямист държи от часове десетки в кафене (обновена в 12:06 часа)

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2014 в 07:41 1587 5

Въоръжен мъж взе за заложници десетки хора в кафене в центъра на Сидни, Австралия в 9:45 ч. местно време на 15 декември сутринта.

Броят на заложниците все още не е известен, те са до 30, съобщава полицията. Към момента няма данни за ранени.

Работещ в кафенето и жена държат на прозореца му черно знаме с бели букви на арабски език, подобно на използването от бойци на Ислямска държава в Ирак и Сирия, пише Reuters. Местни медии допълват, че на знамето е написано "Няма друг бог освен Аллах и Мухаммад е Негов пратеник".

Снимка: 7News

Кафенето се намира на централния площад в Сидни Мартин плейс, точно срещу телевизионно студио. Записи, направени по-рано през деня показаха няколко човека в кафенето, която стоят с ръце, опрени на прозорците.

Шест часа след началото на обсадата телевизия показа как трима от заложниците успяват да избягат от кафенето Lindt. Няколко часа по-късно още двама души успяха да излязат от кафенето. Две от избягалите жени са от персонала на кафенето. Една от избягалите е бременна. Така вероятно броят на заложниците е 25.

Една от избягалите жени, от персонала на кафенето.

Австарийската полиция влезе в контакт с мъжа, държащ заложниците. Той отправил две искания: да говори с министър-председателя на Австралия Тони Абът и в кафенето да бъде донесен флаг на “Ислямска държава в Ирак и Сирия”.

Близките сгради са евакуирани.

Десетки тежко въоръжени полицаи са обградили кафенето.

Банки и магазини в района на кафенето затвориха врати.

Част от въздушното пространство на Австралия е затворено.

Метрото не работи, част от автобусните спирки са закрити временно.

Към 11:00 часа българско време от полицията в Австралия дадоха второто си изявления пред медиите. От пресслужбата на силите на реда заявиха, че осем часа след като въоръженият мъж е нахлул в кафе Lindt, преговорите за освобожване на заложниците продължават.

"Нашата цел е всичко да се разреши по мирен път", заявиха от полицията.

Това е и причината да не се дава повече информация към момента.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2014 в 12:14

Не знаех, че Сидни е в Австрия (предпоследен пасаж: Преди около час от полицията в Австрия дадоха второто си изявления пред медиите...) :)

15.12 2014 в 12:05

Бай Ганьо Балкански пак се изказа, хахаха...

15.12 2014 в 11:05

Абе off ти познаваш ли такъв от Германия с 10000 евро заплата, или си чул от някъде. Стартовата заплата на инженер след университет е около 4000 евро бруто или 2500 евро чисто на месец. Има хора със 10000 евро заплата в Германия, но е рядкост. Стига с тия легенди за западните държави, дето раздават заплати с чували!

15.12 2014 в 10:24

БХК трябва да се изкаже, че австралийците трябва да бъдат по-толерантни и да положат повече усилия в интегрирането на ислямистите от едноименната държава. Сега е моментът да се обяви година на ислямското включване в Австралия!

15.12 2014 в 10:13

Eми поредния случай на неинтергирало се и невъзприело "западните ценности" същество.

Резултата от няколко десетилетия западняческа еврогейско-педероатлантическа КРИВО РАЗБРАНА демокрастия, либерастия, толерастия и МУЛТИКУЛТУРАСТИЯ.

Австралийците навремето пуснаха мангустите свободно под масата, и ето сега им се качват на главата. Омерзен съм.