Заловиха най-издирвания наркобос в Колумбия

22 хеликоптера и 500 служителите на спецчастите са участвали в операция Озирис. Един полицай е загинал

OFFNews 24 октомври 2021 в 10:00 4037 0

Най-издирваният наркобос от Колумбия е заловен.

Дайро Антонио Усуга - Отониел, лидер на Клана на Залива, е заловен в събота при операция на въоръжените сили на Колумбия, предадоха световните агенции.

При нея е загинал един полицай.

В операцията, наречена „Озирис“, са участвали над 500 служители на колумбийските специални части и 22 хеликоптера, съобщи министърът на отбраната Диего Молано.

Ударът на века, сравним само с този срещу Пабло Ескобар пред 90-те години: така я определи президентът Иван Дуке.

Правителството бе обявило 3 милиарда песо ($800 хил.) награда за информация за местонахождението на Отониел. САЩ бяха предложили 5 млн. долара за помощ за откриването му.

След престой при леви партизани, a после - в паравоенна организация 50-годишният Усуга се издига до ръководител на Клана на Залива. Картелът включва около 1200 въоръжени мъже - основно бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки, и присъства в 10 от 32-те колумбийски провинции.

През 2016 г. властите предприеха операция „Агамемнон“, убиха и заловиха десетки помощници на Отониел. Започнаха да издирват авоарите му и така го принудиха да бъде постоянно в движение.

През март колумбийската полиция и американската Агенция за борба с наркотиците заловиха сестрата на Отониел Нини Йохана Усуга, която беше екстрадирана в САЩ да бъде съдена по обвинения в наркотрафик и пране на пари, припомня Ройтерс.

За Дуке залавянето на Усуга е краят на Клана на Залива, но експерти смятат, че по-скоро нов лидер ще поеме властта и арестът на Отониел няма да промени ситуацията с наркотрафика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков