Законът за задължителната ваксинация в Австрия влиза в сила от 1 февруари

Ангел Марковски 16 януари 2022 в 16:43 8329 7

Снимка Getty Images

Федералният канцлер Карл Нехамер

Днес австрийското правителство представи на пресконференция, предавана по телевизията, законопроекта за задължителна ваксинация срещу КОВИД, който ще влезе в сила от 1 февруари, съобщи БТА.

Федералният канцлер Карл Нехамер обоснова решението на правителството с необходимостта от решителни действия за преодоляване на пандемията, с подкрепата за мярката от преобладаващата част от населението и желанието да се осигури отново свободата на движение и действие на хората, защитени от ваксините. Задължителното ваксиниране се въвежда, за да бъде защитено здравето на цялото общество, добави Нехамер.

След встъпителната фаза с начало 1 февруари, през която на населението ще бъде дадена възможност да се ваксинира, от 15 март март ще започнат проверките и за неваксинираните се предвиждат наказания - високи глоби. Във втората фаза неваксинираните ще получат напомнящо писмо, че е необходимо да си поставят ваксина. Третата фаза включва писмо с определен час за ваксиниране и ако той не бъде спазен, ще се налагат предвидените от закона глоби. Нехамер изрази надежда, че е възможно изобщо да не се стигне до третата фаза, ако все още неваксинираните се защитят от пандемията с ваксина, като по този начин защитят и цялото общество.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн обърна внимание на защитното действие на ваксината и убеждението, че е необходимо да се прояви солидарност в името на общото бъдеще. По думите на експерти Омикрон не е последният вариант, очаква се появата на нови варианти, но ваксината е сигурен щит срещу тежките форми на заболяването. Сега е необходимо да се поставят основите за една по-безгрижна есен на 2022 г., подчерта Нехамер.

Ваксинирането срещу ковид е задължителна за всички лица над 18 годишна възраст. Изключение прави за бременните, хората с противопоказани заболявания и преболедувалите в периода до 180 дни след прекарване на КОВИД-19. Във втората фаза ще се правят контроли от полицейски служители. На неваксинираните ще се налагат глоби до 600 евро. В третата фаза контролът ще се осъществява и чрез електронен ваксинационен регистър.

Задължителното ваксиниране е "ултима рацио" - последното средство, централната мярка в борбата с пандемията, подчерта министърката по въпросите на конституцията Каролине Ендщадлер. Тя подчерта, че проектозаконът е балансиран, направени са множество поправки от страна на експертите. Министърката изтъкна, че задължителната ваксинация не нарушава основните човешки права, тя е ефективно средство за опазване на обществото, предпазва от тежките форми на заболяването.

Законът предвижда максимум четири глоби на неваксинираните лица годишно - по една на тримесечие. Ако глобеното лице подаде жалба в съда, глобата може да бъде увеличена до 3600 евро. Не са предвидени наказания с лишаване от свобода. Някои разпоредби на закона могат да бъдат отменени, ако налице са съответни предпоставки, например ако следващият вариант е по-лек от Омикрон, ако пандемията отзвучи или ако мненията на експертите са, че законът вече е загубил значение.

Още в понеделник законопроектът ще бъде разгледан от парламентарната комисия по здравеопазване, а в четвъртък се предвижда да бъде внесен за гласуване в парламента. За приемане на закона е достатъчно обикновено мнозинство, за което с необходимите гласове разполагат управляващите Австрийска народна партия и Партията на зелените както в Националния съвет - долната камара, така и във Федералния съвет - горната камара на парламента.

Усилията на правителството са да получат още по-широка подкрепа, като привлече на своя страна Австрийската социалдемократическа партия и партията НЕОС. Австрийската партия на свободата се обяви срещу проектозакона за задължителна имунизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1500

7

BENZEROFF

17.01 2022 в 11:05

И на 31 февруари пандемията свършва :)

И какво правим тогава с "боцнатите" , кой ще им лекува последствията от ваксинацията след две, три години - никой , влизат в статистика като косвени жертви .

1900

4

Алек

17.01 2022 в 02:22

"...но ваксината е сигурен щит срещу тежките форми на заболяването"...???

Има ли научни данни за това?

"задължителната ваксинация не нарушава основните човешки права"?!?!?

Глупости на търкалета! Не само ги нарушава, ами ви приравнява към фашистите в концлагерите, които са "лекували" насила. Затова съгласието за лечение е залегнало в Хартата за правата на човека! За да няма повече концлагери. Но уви фашизмът се завръща!

5827

3

pisnamiotmutri

16.01 2022 в 20:11

то хубаво задължително ама да ограничат вноса на заразата след това, а не да трупат бустери? Много неадекватно не мислите ли

22547

2

dolivo

16.01 2022 в 18:47

предполагам, за да могат да си отворят туристическата индустрия. пък дали работи, това е друг въпрос.

11300

1

yoghurt

16.01 2022 в 18:25

... Или когато Австрия се превърна в Австралия...