Законът за носенето на огнестрелни оръжия в Калифорния отново бе блокиран

OFFNews 07 януари 2024 в 17:32 2149 1

оръжия

Снимка АП/БТА

Хора се редят на опашка пред оръжеен магазин в калифорнийския град Кълвър Сити.

Новият закон в американския щат Калифорния, който забранява носенето на огнестрелни оръжия на повечето обществени места, отново не влезе в сила, тъй като съдебната процедура по оспорването му продължава, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Състав на 9-ия окръжен апелативен съд отмени временната заповед на по-нисша инстанция, която не позволи въпросният закон да влезе в сила на 1 януари. Той бе блокиран с решение от 20 декември на окръжния съдия Кормак Карни, който посочи в мотивите си, че текстът нарушава Втората поправка от Конституцията на САЩ.

Оспорваният закон, подписан от губернатора демократ Гавин Нюсъм, забранява на гражданите да носят скрито оръжие на редица обществени места. В списъка са включени 26 обекта, сред които обществени паркове и детски площадки, църкви, банки и зоологически градини и др. Забраната важи независимо дали дадено лице има разрешително носене на оръжие или не.

Нюсъм има репутацията на лидер в усилията за налагане на по-строг контрол върху оръжията, отбелязва АП. Неговата канцелария разпространи изявление, в което посочва, че вчерашното решение на съда е "опасно" и "поставя на карта живота на калифорнийците".

Председателят на Калифорнийската асоциация на притежателите на пушки и пистолети, която заведе дело за блокиране на закона, обясни, че "опитът на политиците да заобиколят Втората поправка засега е спрян".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

08.01 2024 в 08:24

Има поне две фундаментални причини да се разреши носенето на оръжие- престъпниците винаги намират незаконен начин за сдобиване с оръжие, а никой обикновен жител няма зачислен въоръжен полицай, който да го охранява 24часа, и второ- при установяване на престъпна власт трябва да има възможност за противопоставяне, напр. френската Съпротива през окупацията от Германия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!