Захарова: Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2017 в 15:55 6322 7

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във Фейсбук. 

Думите ѝ са в коментар на изказване на британския външен министър Борис Джонсън, който нарече Русия затворена и войнствена страна и я сравни със Спарта, а европейските държави - с Атина. 

"Сравнението е некоректно. И даже въпросът не е в това, че Русия никога не е била "войнствена страна", за разлика от същите тези европейски държави", посочи Захарова. 

"Противоречието между Атина и Спарта е заради олигархията като основа на устройство на последната. Мисля, че няма как да си представим нещо по-олигархично от Великобритания. Както исторически британската монархия е строена върху мощна олигархична основа, така и в наше време привлича олигархичен капитал, правейки това доста осъзнато. Затова Борис Джонсън, разбира се, не е прав. Но мога да се съглася с него за един паралел - войните между Атина и Спарта са отслабили класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците. Днешните раздори, които са посети и активно култивирани от Запада, в частност Европейския съюз, безусловно отслабват западната цивилизация и я правят уязвима пред лицето на такива заплахи като ИДИЛ например", подчерта тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8038

7

косата

17.12 2017 в 22:29

Като си говори дали и самата тя си вярва? Русия без война не може да съществува, Путин би паднал до година ако няма враг да си сплотява електората.

6952

5

Мойри

17.12 2017 в 17:09

Тази защо продължава да говори глупости. Някой я е наел да прави точно това, защото тя друго не прави.

12154

4

поп Дръвчо

17.12 2017 в 16:45

Войнствени са други страни. Исторически и България може да мине за войнствена

Русия е една голямо военно поделение с най-различни родове войски (вкл. стопански войски - да не се бъркат с икономика, такава има в други страни) и с ограда с много дупки. В спокойно време фатмаците тайно изнасят нафта през оградата и това е 90% от комуникацията с околния свят.

25215

3

Лопе де Вега

17.12 2017 в 16:39

Татарстан, Швеция, Афганистан, Иран...

Поздрав!

8359

2

kibrito

17.12 2017 в 16:28

Разбира се, че Русия "никога" не е била войнствена страна. Армения, Грузия, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан.....и останалите бивши републики в СССР сигурно са правили референдум за присъединяване.