Заев: Радев и Пендаровски ще постигнат напредък към разрешаване на спора

OFFNews 24 май 2021 в 16:48 2560 0

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че вярва, че европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на намирането на решение на спора с България и за разблокиране на интеграцията на Скопие в ЕС, съобщи МИА.

По-рано днес той положи цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий в държавния университет в Скопие, наречен на тяхно име. 

Премиерът на Северна Македония изрази надежда, че двамата президенти ще отбележат напредък в разрешаването на спора, който според него спъва европейската интеграция на целите Западни Балкани. "Вярвам, че европейският дух на президентите ще бъде стимул да направят крачка напред и - с помощта на пътната карта, разбира се - да бъдат в състояние да ускорят и да повлияят върху прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България", каза още Заев.

Той допълни и, че се радва, че днес македонският език и македонската азбука са живи наред с всички славянски езици и азбуки като част от европейското наследство. "Надявам се, че нашият македонски език ще стане един от официалните езици на Европейския съюз", подчерта Зоран Заев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !