Заев: Македонският език ни е гарантиран, а за Гоце Делчев ще бъдем внимателни

OFFNews 02 октомври 2020 в 19:56 7194 2

Снимка Влада на Република Северна Македонија

Северна Македония ще бъде внимателна в официалните коментари по въпроса за Гоце Делчев, тъй като трябва да се постигне решение, което да е от полза за Скопие и София, обяви премиерът Зоран Заев на пресконференция днес.

Ние сме фокусирани върху възможността за бързо решение на въпроса, пред който сме изправени. Гаранцията за свързаните с идентичността въпроси е потвърдена в Договора за добросъседство с България, а това са македонският език и македонският народ. Аз вярвам, че всички тези документи, коментари, които излизат, са само желание за решаване на тази четвърта историческа глава или шеста историческа личност (Гоце Делчев - б.р.), което може да бъде отлична възможност да ни сплоти, да ни сближи, да укрепва приятелството, каза Заев.

Очаква се външният министър на Северна Македония Буяр Османи да посети България следващата седмица преди Заев да направи официално посещение у нас в края на октомври или началото на ноември.

Надявам се много скоро да посетя София, където ще имаме възможност да обсъдим много проекти, главно икономически проекти. Един от тях ще бъде газова връзка. Но аз определено вярвам, че всичко, което предстои пред нас, е още един сигнал за позитивно сътрудничество в целия регион, заяви македонският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

2

OtSofia

02.10 2020 в 23:01

Българският език биде развален от тъпизмите на руските консултанти. В словното богатство- оборудвам, всячески, примерно вм. приблизително, запускам машината, ... край няма. В граматиката - масово налаганото пребрежение към използването на многообразието на глаголните времена и форми, изтребването на деепричастието, както и на сегашното историческо време, налагането на преизказното наклонение в научната книжнина, измислянето на падеж - напр. "Има ли някого?", но пък изхвърлянето на звателните форми на личните имена и пр. и пр. и ... А да наричаш брат си и сестра си "примат" си е явна диагноза за загубен човешки облик. Както е казано в българската поговорка: "Пари ке ми дадеш - маймун ке се сторам!"

4022

1

Развалиха хубавият български език тези примати!