Заев към Радев и правителството: Покажете, че сте европейци и ни дайте шанс

OFFNews 17 май 2021 в 21:29 2266 2

Премиерът Зоран Заев се обърна към президента Радев и служебното правителство в София с молба да покажат европейско величие към Северна Македония, за да се даде шанс да продължи процесът на страна му за започване на преговори за членство в ЕС.

В интервю за Националната телевизия Заев се позова на консенсусното решение на всички 27 държави членки на ЕС, включително България, че Македония е изпълнила условията за започване на преговори.

Той добави, че очаква първата междуправителствена конференция да се проведе след заседанието за вземане на решения на Министерския съвет и призова България да продължи в духа на европейските нрави и отново да насочи вниманието на Европейския съюз към региона.

"Нека продължим да изграждаме приятелство, важно е каква история пишем сега, нашите млади хора искат да отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото", каза премиерът Заев.

Той добави, че по време на посещението му в Брюксел миналата седмица е било заявено на всички европейски институции и на всички европейски държави, че докато македонският език и македонската идентичност са на масата, няма да води преговори.

"Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Това, което нашият народ трябва да знае, е, че Европа ни го дължи. Изпълнихме всичко. Северна Македония е държава, която чака най-дълго от всички, които искат да продължат европейския път", категоричен е Заев. 

"От всички държави, които някога са били кандидати, сега са членове или все още са кандидати, но ние чакаме най-дълго, 16 години", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

2

Nick Ivanov

18.05 2021 в 08:03

СМ няма никакъв шанс да попадне в ЕС при това състояние на нещата. Да си признаят, че до 1945г. са били българи, да целуват ръка, и мирно и тихо да вървят да ги асимилират шиптърите. В България политик, който не се съобрази с националните ни интереси, история и традиции относно тази територия - ще влезе в затвора, без значение от кое посолство ще засвирят гайди.

23293

1

Стефан

18.05 2021 в 01:06

А пък вие ни дайте шанс, като ни покажете че не сте клинични сърбомани.