Заев изгуби изборите и подаде оставка. Скоро ще преговаряме с нов македонски премиер

Георги Савчев 01 ноември 2021 в 00:23 6431 0

Снимка СДСМ - пресцентър

Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка, след като воденият от него Социалдемократически съюз загуби местните избори. 

На балотажа, който се проведе в неделя в 44 общини в Северна Македония, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка - ВМРО-ДПМНЕ, победи на повечето места. В това число и в столицата Скопие.

Тази нощ Заев пое отговорността за лошия изборен резултат и подаде оставка както от премиерския пост, така и от председателското място в Социалдемократическия съюз.

Оставам на позицията, че не трябва да има предсрочни парламентарни избори, каза още Заев.

Така той спази обещание, което изненадващо даде преди седмица, че ако партията му изгуби кметското място в Скопие, ще се оттегли и ще предаде премиерския пост на някой друг от СДСМ.

Има ли българско гражданство новият кмет на Скопие?

През последните дни предизборната надпревара за Скопие ескалира до нападки за българско гражданство. До балотажа за столицата достигнаха кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска и кандидатът на СДСМ Петре Шилегов.

Родената през 1979 г. Арсовска е икономист, председател на Македонските стопански камари и на Македонския съюз на работодателските организации, а роденият през 1969 г. Шилегов е бивш депутат и настоящ кмет на Скопие - от 2017 г. насам.

По данните от 95% обработени протоколи в столицата Арсовска печели балотажа с повече от 28 000 гласа. 

Във вторник депутатката от СДСМ Славянка Петровска заяви на пресконференция, че "вицепрезидентът на България с указ от 2011 г. е дал българско гражданство на Данела Арсовска".

"Данела Арсовска да застане пред гражданите и да признае, че има българско гражданство. От десет години тя има резервна родина. Тя не може да се грижи за интересите на хората от Скопие, щом има българско гражданство и е почетен консул на Унгария" - заяви Петровска.

От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че твърденията за български паспорт на Арсовска са "лъжа и манипулация".

Самата Данела Арсовска също няколко пъти отрече твърденията на СДСМ, но избягваше да влиза в конкретика за показаната снимка на българска лична карта на името на Даниела Арсовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови