Задържаха за кратко Марина Овсянникова

OFFNews 18 юли 2022 в 09:25 1841 0

Марина Овсянникова

Снимка Архив

Марина Овсянникова

Руските власти задържаха за кратко Марина Овсянникова.

Телевизионната продуцентка протестира в ефира на Първи канал срещу руската инвазия в Украйна през март. Тя се появи в прайм тайма - вечерните новини, зад водещата с плакат с надпис: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната". Нечуваната за строго контролираните от властта медии акция ѝ донесе арест и световна известност.

Вчера нейни близки написаха в канала ѝ в Телеграм:

"Марина бе арестувана. Няма никаква информация за местоположението ѝ". Към съобщението са публикувани три снимки, на които се вижда как двама полицаи отвеждат 44-годишната жена към бял фургон.

Малко по-късно Овсянникова публикува снимка, на която са тя и две кучета. "Тръгнах на разходка с кучетата и тъкмо излязох от входа, когато хора в униформи се приближиха към мен", пише тя във Фейсбук и добавя, че се намира в районно полицейско управление в Москва. Три часа по-късно съобщава, че е освободена. "Вкъщи съм. Всичко е наред."

Преди няколко дни в социалните мрежи бяха публикувани снимки, на които Овсянникова стои край Кремъл с плакат, на който президентът Владимир Путин е наречен "убиец". "Колко още деца трябва да умрат, преди да спрете?", пишеше още на постера.

Германският в. "Велт" нае през април Овсянникова за кореспондент. Тя каза, че се е върнала в Русия по-рано този месец, за да защити родителските си права в съда срещу съпруга си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови