Забраниха пушенето по терасите в Литва

OFFNews 02 октомври 2020 в 15:59 2289 0

Литовският Сейм внесе поправки в Закона за контрол върху тютюна, тютюневите и сродните изделия. Считано от 2021 г. новите разпоредби ще забранят пушенето на балконите, терасите и лоджиите, принадлежащи на индивидуални собственици в жилищните блокове, при условие че поне един живущ в сградата изрази несъгласие с това, съобщи пресслужбата на парламента, цитирана от БТА.

Според приетите поправки правителството или оправомощени от него институции ще изготвят правила за прилагане на тези законови разпоредби. Информационни табели за забрана на тютюнопушенето ще бъдат поставяни от домоуправителите, от сдружения на собствениците или от общински служители.

Законовите промени ще забранят също пушенето на затворени спирки на обществения транспорт, детски площадки и заведения за обществено хранене, предлагащи обслужване на открито (включително пушенето на маси на открито, покрити места за сядане на открито и други пространства на открито), с изключение на означените места за пушачи.

Ще бъде забранено също пушенето по време на спортни състезания и други прояви на открито, с изключение на специално обособени места.

Законът постановява, че собственици на сгради/апартаменти или други физически лица, които ги използват за пушене на закрито, трябва да гарантират, че пушекът не прониква, нито в помещения на други собственици, т. е. в друга сграда или апартамент, нито в други помещения на същия апартамент.

Поправките в закона бяха приети с 69 гласа "за" при 4 "против" и 7 "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови