Забраниха на Дарт Вейдър да се кандидатира за президент на Украйна

Ивайло Анев 04 април 2014 в 18:02 7712 1

Украинските власти са отхвърлили иска на човек, който нарича себе си Дарт Вейдър, да участва в предстоящите президентски избори.

В мотивацията на украинската ЦИК се посочва, че политическата формация на Дарт Вейдър не е представила необходимите документи - не била установена истинската самоличност на човека, представящ се за легендарния филмов злодей, не е посочен адресът на партията, а гаранцията за него е внесла фирмата "Тъмната страна на силата" ООД.

Според проучване, направено от комисията, зад маската на героя от "Междузвездни войни" се крие електротехник на име Виктор Шевченко, който през март е сменил името си на Дарт Вейдър.

Мъжът, който се появява в костюм на героя от филмите "Междузвездни войни" и често е придружаван от хора, облечени в други тоалети на герои от сагата, бе номиниран за президентския пост от Интернет партията на Украйна. По-рано той заяви пред конгреса на партията, че иска да превърне Украйна в "галактическа империя".

"Интернет партията реши да представи робот за кандидат. Досега не ни е управлявал робот. Роботите са по-добри: не се корумпират. Според всички онлайн проучвания Вейдър е фаворит - затова и отказаха да го регистрират. Страх ги е от него", коментира лидерът на партията Дмитри Голубов.

Един от членовете на Централната избирателна комисия изрази опасенията си, че кандидатурата е част от платена кампания, която цели дискредитиране на изборите.

"Изглежда като невинна шега, но някой е платил 227 000 долара за тази шега", каза той. 227 000 долара е таксата за регистрация на изборите.

Досега за изборите на 25 май са регистрирани 23 кандидати, като сочени за фаворити са "шоколадовият крал" Петро Порошенко и бившият премиер Юлия Тимошенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews