Забрадките отново разрешени в турските училища

OFFNews 30 септември 2013 в 14:56 2088 1

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: БГНЕС
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: БГНЕС

Забраната за носене на мюсюлмански забрадки в турските училища отпадна. Това е една от промените в "пакета за демократизация" на турския премиер Реджеп Ердоган, оповестени от него днес, предаде CNN Turk.

Други три главни направления в лансираните реформи са: отмяна на въведени по време на честите периоди на военно управление на страната различни ограничения и регулации; признаване на определени права на етнически и малцинствени групи; промени в избирателния праг и законите за политическите партии.

При първото направление се спира практиката за задължително полагане на клетва от учениците в началния етап, при второто се открива възможност за обучение в частните училища на език, различен от турския, възстановяват се и стари имена на села (съществували до 1890 г. и преименувани през 1949 г.)

По третото направление се обсъждат три варианта за намаляване на високия избирателен праг от 10%; намаляване на изискванията към политическите партии за добиване право на получаване на държавна субсидия – от сегашните 7% получени гласове на общи избори – на 3%; възможност за извършване на предизборна пропаганда на език, различен от турския; отпадане на задължителното изискване за учредяване на партийни структури във всички общини (в момента – най-малко в 50% от общините във всяка една от всичките 923 турски околии); премахване на ограниченията всеки гласоподавал да може да членува в политическа партия; откриване на възможност за използване на система на съпредседатели на политически партии, при условие, че не са повече от двама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови