За "спънатите" надежди на един сирийски бежанец

OFFNews 11 септември 2015 в 12:54 8122 18

Преди дни в мрежата се появи видеоклип, на който се вижда как унгарска тв операторка спъва нарочно бягащ от полицията бежанец с дете в ръка.

Клипът обиколи мрежата, а операторката Петра Лазло беше уволнена. Тя и нейната телевизия са тясно свързани с крайнодясната унгарска партия Йобик, която неколкократно е била свързвана с расистки прояви. Именно такава бе първоначалната версия за постъпката на журналистиката.

Осама със сина си, който бащата държеше, докато бягаше от полицията и беше спънат от операторката. 

Сега Петра вече не е във фокуса. Там е Осама ал-Абд ал-Мосен, познат и като Осама ал-Гадаб - това е човекът, чийто мечти, работа, семейство и дом, бяха "ритнати" и "препънати", заснети на видео.

Осама е футболен треньор, работил като такъв в отбора от Висшата сирийска лига ал-Фотуа.

Според сирийски сайт, цитиран от "Евронюз", Осама е успял да избяга от хватката на "Ислямска държава", наричан е и "революционер". Бил е залавян и измъчван от режима на Башар Асад. Напуснал Сирия и дома си в Деир Езор, за да потърси мир в Европа.

Във Фейсбук коментарите за Осама не спират. В неговата лична страница се вижда и снимка на отбора му, явно преди войната да унищожи и спорта, като тимът е определян като "звезден".


В същото време операторката Петра Лазло проговори за първи път след като бе уволнена заради инцидента.

"Гледам кадрите и сякаш не съм аз. Честно съжалявам за това, което направих и поемам цялата вина", написа самата Петра в писмо до унгарски вестник.

По нейни думи тя е била паникьосана и това било акт на самозащита."Не съм безсърдечна расистка, която рита деца", пише Лазло.

След като клипът със спъването се появи в мрежата Лазло бе задържана и разпитана от полицията. В момента е на свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!