За пръв път в историята католиците спечелиха изборите в Северна Ирландия

Стефан Йончев 08 май 2022 в 23:35 3922 0

Лидерките на Шин Фейн Мишел О'нийл и Мари Лу МакДоналд се радват след историческата победа на католиците в Северна Ирландия.

За пръв път в историята католическите партии събраха повече гласове от протестантите в Северна Ирландия. Победител в изборите е Шин Фейн, някогашното политическо крило на Ирландската републиканска армия (ИРА). Тя взема 27 места в 90-местния парламент. Втори остават досегашните управляващи от протестантската Демократична юнионистка партия (DUP). Католиците имат повече места като се прибавят и гласовете на по-малките партии. Протестантската Ълстърска юнионистка партия (UUP)  има 9, а католическата Социал-демократическа работническа партия (SDLP) - 8. Огромен ръст бележи Обединената партия на Северна Ирландия (APNI) - единствената партия, която не е на религиозна основа, за която гласуват представители и на двете общности.

Северна Ирландия е разделена на враждуващи по между си католическа и протестанстка общности. Католиците искат обединение с останалата част на Ирландия, а протестантите, наричани още юнионисти - оставане в Обединеното кралство. При разделението на Северна Ирландия от Ейре, протестантите са значително мнозинство в северната част на острова. Заради високата раждаемост на католиците и непрекъснатата емиграцията на протестанти в Англия обаче, разликата непрекъснато се стопяваше. 

Шин Фейн се обявява за напускане на Обединеното кралство и присъединяване към Република Ирландия (Ейре).

Резултатите означават, че Мишел О'Нийл ще има правото да стане първи министър - историческо събитие за националистите. 

Тя определи изборите като "истинска промяна и определящ момент за нашата политика и нашия народ". "Днес започва нова ера, която ни дава възможност да преразгледаме отношенията си в това общество въз основа на честност, равенство и социална справедливост." - добави О'Нийл.

Въпреки че Шин Фейн може да номинира първи министър, те не могат да заемат офиса, освен ако DUP, най-голямата партия сред юнионистите, не се съгласи да номинира заместник-първи министър.

Техният лидер Джефри Доналдсън каза, че ще се отнесе с уважение към резултатите от изборите, но обвърза подкрепата си с промени в Протокола за Северна Ирландия. Протоколът е елемент от споразумението между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит. Някои юнионисти смятат, че той е издигнал търговска граница, между Северна Ирландия и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews