За пръв път от 200 години японски император ще абдикира

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2017 в 11:53 4768 0

Император Акихито

Японският император Акихито ще отстъпи престола на 30 април 2019 г., а от 1 май император ще бъде големият му син, престолонаследникът Нарухито, съобщи БТА.

Новината първоначално бе съобщена от японски медии, а по-късно бе потвърдена пред журналисти от премиера Шиндзо Абе.
Очаква се официалното съобщение да бъде направено от кабинета другата седмица.

Датите бяха определени на състоялото се заседание на специалния съвет по въпроса за абдикирането на монарха, в което участва и премиерът. В консултациите участваха десет души, включително председателите на двете камари на парламента, председателят на Върховния съд и ръководителят на Управлението на императорския двор.

Тази дата за церемонията по абдикирането бе предпочитаната от японското правителство, защото другият вариант, който се обсъждаше - предаването на престола да стане на 31 март срещу 1 април - щеше да съвпадне с планираните за този период местни избори и с обсъждането на бюджета за новата финансова година в парламента.

Абдикирането на Акихито стана възможно, след като през лятото в Япония влезе в сила специален закон, позволяващ на императора - за пръв път от 200 години - да се оттегли от властта. Той ще действа само в продължение на три години и важи само за сегашния император. През август миналата година японският император в безпрецедентно обръщение към нацията изрази желание да се откаже от престола, тъй като смята, че заради преклонната си възраст може да не е в състояние да изпълнява задълженията си. През последните години Акихито имаше и сериозни здравословни проблеми - претърпя сърдечна операция и бе лекуван от рак на простатата.

Доскоро законът изискваше императорът да изпълнява церемониалните си задължение до края на живота си. Социологически допитвания показаха, че японците реагират със симпатия и разбиране на желанието на Акихито. Затова бе решено специално за него да се направи изключение.

Акихито е представител на една от най-старите монархии в света. Той е роден на 23 декември 1933 г. В края на 50-те се жени за Мичико - момиче, което не е от висшата аристокрация и с което се запознава на тенис корта.

Последно японски император е абдикирал през 1817 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови