За първи път жена застава начело на политическа партия в Иран

OFFNews 03 декември 2021 в 19:44 1017 0

За първи път жена ще ръководи политическа партия в Иран. Това е 57-годишната Азар Мансури, която бе избрана за генерален секретар на реформаторската партия Народен съюз, предаде БТА.

Ходът идва на фона на спада в доверието към реформистките партии в страната. В момента те се опитват да спечелят доверието на избирателите отново с издигането на нови лица и особено жени.

Тази политика е контрапункт на политическата власт в страната в момента - на парламентарните избори през 2020 г. и на президентските през 2021 г. спечелиха представители на ултраконсервативната идеология.

На вътрешните избори в партията Мансури се е изправила само срещу мъже, но членовете на партията подкрепили нея. 

Тя спечели доверието на съпартийците си с дългогодишната си политическа дейност. Тя е била и част от екипа от съветници на президента Мохамад Хатами (на власт до 2005 г.), чиято политика бе сравнително умерена.

По време на протестите срещу предполагаемите манипулации на изборите през 2009 г., на които президентът Махмуд Ахмадинеджад спечели втори мандат, тя бе арестувана и осъдена на три години затвор. Оттогава Мансури е възприемана от ислямисткия политически елит като неудобен критик на властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови