Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

За първи път от 133 дни Русия без военни успехи, Москва готви икономиката си за продължителна война

OFFNews 07 юли 2022 в 10:45 21208 16

През последното денонощие Русия не се е похвалила с нови военни успехи, твърдят от ISW
През последното денонощие Русия не се е похвалила с нови военни успехи, твърдят от ISW

За първи път от 133 дни война Русия не се е похвалила на 6 юли с военни успехи, напредък на фронта или нови териториални завоевания в Украйна, анализира базираният във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW). Според екипа на института руснаците в момента правят оперативна пауза, преди да започнат по големи настъпателни операции.

От 24 февруари насам руското Министерство на отбраната заявяваше всекидневно успехи, като дори преувеличаваше размера им, но от 3 юли насам, след приключване на обкръжението на Лисичанск, подобни изявления липсват. Въпреки това руските сили все още провеждаха ограничени и неуспешни наземни атаки по всички направления на 6 юли. Подобни опити са в съответствие с руската оперативна пауза, която не предполага и не изисква пълно прекратяване на активните бойни действия. В този случай това означава, че руските сили вероятно ще се ограничат до сравнително малки нападателни действия, докато се опитват да създадат условия за по-значими настъпателни операции и да възстановят бойната мощ, необходима за тези по-амбициозни начинания, смята ISW.

Русия е започнала да струпва военна техника на полигона на 1-ва гвардейска танкова армия в Мулино, Нижно-Новгородска област, вероятно за подпомагане на сформирането на нова военна част. Украинският екип за разузнаване на конфликти (CIT) наблюдава руски военни превозни средства (вероятно извадени от склада) да се насочват към Мулино през последните няколко седмици. CIT се позовава на неназован руски военен източник, който твърди, че руските военни командири формират 3-ти армейски корпус в Мулино, но не е ясно дали руснаците създават 3-ти корпус в рамките на същинските руски сухопътни сили или интегрират новата единица със съществуващите в ЛНР и ДНР 1-ви и 2-ри армейски корпус или като изцяло нова формация.

Според анализите на вашингтонския институт руските сили са продължили на 6 юли настъпателните операции югоизточно от Изюм и западно от Лиман към Славянск. Украинският генерален щаб съобщава за неуспешен опит на руснаците да напреднат в посока Довхенка и Мазановка, на около 20 км северозападно от Славянск по протежение на границата между Харковска и Донецка области. Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбелязва, че руската армия вероятно се е придвижила с 5 километра напред към Славянск по магистрала E40 и сега са на 16 км северно от самия Славянск. Данните на НАСА от системата за пожарна информация (FIRMS) също показват група от пожари около Райгородок, което означава, че руските сили вероятно продължават да нанасят удари източно от Славянск, за да създадат условия за настъпление на запад от района на Лиман.

Руските сили продължиха настъпателните операции към Сиверск от запад от Лисичанск и границата с Луганска област на 6 юли. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руските и украинските войски продължават да се бият близо до Лисичанск по границата на Луганска област. Украинският генерален щаб също така заяви, че руските сили са водили неуспешни битки около Спирне (15 км югоизточно от Сиверск), Верхнокамянске (5 км източно от Сиверск), Григорвика (10 км североизточно от Сиверск) и Билохоривка (15 км североизточно от Сиверск). Съобщава се, че руските сили са извършили артилерийски и въздушни удари южно от Сиверск около Званивка, Веселе и Виимка. Данните на NASA FIRMS потвърждават тези доклади и показват пожари близо до границата на Луганск-Донецка област на юг и изток от Сиверск на 6 юли.

В икономически план ISW отбелязва, че Кремъл продължава да подготвя икономиката си за продължителна операциа в Украйна. Руската държавна дума прие на трето и последно четене закона, внесен от правителството на 30 юни, който ще позволи на кабинета да наблюдава и регулира трудовите отношения в руски предприятия (както държавни, така и частни). Този закон, както ISW съобщи по-рано, ще позволи на държавните институции да прекратяват предсрочно отпуските на служителите си, да пренасрочват отпуск без съгласието на служителите и да изискват служителите да работят през уикендите, празнични дни и през нощта. Тези мерки позволяват на Кремъл да поеме много по-директен контрол върху повечето аспекти на руската икономика, включително спиране на правата и защитата работниците и служителите.

Междувременно най-големият завод за производство на олово в Русия е спрял производството си на 6 юли поради почти пълното спиране на руския металургичен износ и Кремъл вероятно ще продължи да предприема мерки за икономическата мобилизация, за да компенсира или смекчи ефектите от санкциите и войната върху основните индустрии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

19

fiki

08.07 2022 в 10:17

то само вие вярвате на всичко в кремъл и отричате всичко в офнюз, и офнюз и кремъл пишат простотии, обективната голяма истина е че войната е на украинска територия, вече всеки колкото акъл има трябва сам да си преценя за детайлите и като цяло да не се доверява на единствен източник, ама това е вече висш пилотаж за антиваксите

-4778

18

137

08.07 2022 в 00:10

ИмеНаПрофил,
Накрая нещо си се объркал. Ако върнеш назад в оффнюз пише, че са се 'евакуирали'

3767

17

Име на профила

07.07 2022 в 22:33

Вчера се чух с харковчани. Оплакаха се, че откак са изтласкали рашистите от област Харков - започнали са еженощно да обстрелват града с далекобойни ракети, повече от преди. През деня не го правят, и хората спат.

Обаче откак са получили, цитирам, "четири американски играчки", съветските удари чуваемо намалели. Моите познати се надяват това само да се засили, защото на път имало още "играчки". Нарично не разпитвах по телефона какво и къде, само се зарадвах и исках да споделя.

Руски мухльовци, не успяха да превземат дори най-руския град (преди войната) в Украйна. Какво остава за останалата част...

Вече цялата страна ги мрази, включая окупираните територии в Донбас, но също като в русия местните не смеят да се опълват, че разделят семейства и пращат хора в степите... Точно като "предалите се" от Мариупол. Изроди.

2550

16

alfakentavur

07.07 2022 в 21:21

Поредната регистрация на копейкино путлерско тролче, направена преди 2 дни, се пени като бляд, виждащ за първи път пералня и объркал праха за пране с пудра захар.
После решил да се измие в тоалетната чиния, защото виждайки я за първи път я помислил за мивка.

След около седмица като стигне минус няколко хиляди ще си направи пак нова регистрация. А тогава СССР2 ще е затънал още повече.

1147

15

Антитрол

07.07 2022 в 21:11

Вече се чува първият полъх на вятъра на украинската победа! Оръжията на Запада дават своя резултат. Змийският остров бе освободен; ВСУ - въоръжените сили на Украина, се придвижиха на 15 км от Херсон; ударите от високоточните оръдия HIMARS по рашистките складове в Мелитопол, Донецк и Белгород, успешно унищожават боеприпасите на москалските орки. Всички тези белези, както и спирането на настъплението на окупаторите след превземането на Лисичанск, говорят за едно - войната се обръща бавно, но сигурно! Сега основната задача на всички демократично мислещи хора е да разкриват именно тези успехи, да изобличават престъпленията на Кремъл, да предизвикат разочарование сред обикновения мужик и колебание сред генералитета. Само така Кремълското х#йло може да бъде свалено и да отиде където му е мястото - да се гушка в мавзолея с татарина Ульянов!

-4778

14

137

07.07 2022 в 21:11

Не било кон а било катър. И бил стар и без зъби. Добре, че мвр още поддържат фабриката за канцеларско лепило. Ама много жално цвили. Направо да ри се свие сърцето.

2550

13

alfakentavur

07.07 2022 в 20:29

Объркал си се. Въпреки мъжествените си черти - Мутрафонова е кобила. Нея и тебе ви оставиха без заплати, та и от там жлъчта ви стана още по-голяма.
СССР2 затъва все повече всеки ден и ще постигне за много съкратени срокове краха на СССР1.
Защото КГБ хранениците така и нищо не са научили и нищо не умеят освен да грабят, убиват и лъжат.

-4778

12

137

07.07 2022 в 20:08

Май чувам един спънат кон да цвили. Горгото добиче, в тая жега без вода и зоб са фо оставили. Чак ми дожалява

1000

11

Наминаващ

07.07 2022 в 14:49

#Samusoni (5) Избърши си пяната от устата. Явно си пропуснал ваксинацията против бяс.

22548

10

dolivo

07.07 2022 в 14:15

до оня дето по долу демографията на коментаторите анализира - не сме само млади продукти на демокрацията коментаторите, ами и дърти живели при комунизма сме, мразещи ги в червата си партийните изроди разглезени и корумпирани, а покрай тях и руските им господари
 
X

Подкастът на OFFNews